Treidaus käytännössä

Syvennymme tarkemmin esimerkin avulla jalkapallotreidaukseen. Kohteeksi otetaan UEFA cupin ottelu Dynamo Kiev – Valencia. Vedonlyöntikohde on yli/alle 1.5 maalia. Ideana on, että ennen ottelun alkua lyömme vetoa sen puolesta, että ottelussa tehdään yli 1.5 maalia. Heti kun ottelussa tehdään maali, kerroin laskee jolloin myymme vedon varmistaaksemme voiton riippumatta siitä kuinka ottelu etenee siitä eteenpäin.

Kerroin kohteelle yli 1.5 maalia on 1,4 ennen ottelun alkua. Sijoitamme siihen 100 €.

Tässä vaiheessa riski on 100 € ja mahdollinen voitto 40 €

Ensimmäinen maali tehdään ajassa 8 min, jolloin kerroin syöksyy alas. Nyt myymme vedon hintaan 1,1 ja panoksella 118 €. Näin olemme varmistaneet itsellemme 27 € voiton, kävi pelissä sitten miten tahansa.


Saattaa tuntua helpolta, eikö vain? Ostimme vedon halvalla ja myimme sen kalliilla, klassinen treidausliike. Oletuksena on, että markkinat ylireagoivat tapahtumiin (tässä tapauksessa tehtyyn maaliin) ja voimme rahastaa käyttäen hyväksi markkinoiden ylilyöntejä. Onkohan tosiaan niin? Tutkitaan tätä tapausta vähän tarkemmin.
Esimerkkitreidauksemme meni niin sanotusti nappiin. Mutta kokonaan toinen kysymys on se, että voiko tämä tuottaa pitkässä juoksussa?

Kyseessä oli UEFA cupin ottelu. UEFA cupissa maaleja tehdään keskimäärin 2,65/ottelu. Kun tämä on tiedossamme niin voimme helposti laskea Poisson-jakauman avulla todennäköisyyden sille, että ottelussa tehdään yli 1.5 maalia. Se on noin 74 %. Rajakertoimeksi muodostuu 1,36. Jos luotamme laskelmiin, niin 1,4 on juuri ja juuri ylikerroin. Ensimmäinen veto on siis pelattavuuden rajoilla. Ensimmäinen maali tehtiin 8 minuutin kohdalla. Nyt pitäisi sitten laskea, että mikä on oikea kerroin silloin. Sen laskeminen onkin hieman haastavampaa, pitää olla käytettävissä maaliaikatilastoa. Koska minulla on, niin käytetään sitä. Tilastot kertovat, että jos ensimmäinen maali tehdään ajassa 8 minuuttia, niin todennäköisyys sille, että jatkossakin tehdään maaleja (veto yli 1.5 maalia toteutuu) on 93 %. Oikea kerroin olisi 1,07.
Eli vetoa ei olisi missään nimessä kannattanut lyödä kiinni kertoimella 1,1. Parempi strategia olisi ollut lyödä kertoimella 1,1 vetoa jälleen sen PUOLESTA, että ottelu päättyy yli 1,5 maaliin. Vielä parempi olisi ollut jättää ensimmäinen veto kokonaan lyömättä koska sen odotusarvo oli niin huono.
Kuinka hienolta se treidaus vaikuttaakin, niin totuus on, että ylikertoimien lainalaisuudet pätevät yhtä lailla. Mielenkiintoista tässä oli se, että markkinat eivät suinkaan ylireagoineet tapahtumiin, ne alireagoivat. Syy lienee siinä, että tuhannet muut pelaajat yrittävät aivan samaa jolloin ”edge” poistuu.  Menestyäkseen pitää siis uida vastavirtaan.

Lay the Draw


Ehkä tunnetuin ja eniten pelatuin treidaus jalkapallossa on niin kutsuttu ”Lay the Draw” strategia. Siinä ennen ottelun alkua lyödään sen puolesta, että EI tule tasapeliä. Kun ottelussa tehdään maali, niin tasapelin kerroin nousee, jolloin sen puolesta lyödään vetoa ja varmistetaan voitto. Koska tätä pelataan paljon, on selvää, että tämäkin lähde on kuivunut. Ennen ottelun alkua tasapelin kerroin on usein niin korkea, ettei sitä kannata myydä. Jos ensimmäinen maali tehdään ottelun alkupuolella, niin kerroin nousee vain hiukan joka taas ei riitä voittoon. Jos sattuu niin, että altavastaaja tekee ensimmäisen maalin, tasapelin kerroin jopa laskee! Lisäksi on aina uhkana, että ottelu päätyy maalittomaan tasapeliin. Tähän suositellaan ”0-0 vakuutusta” eli lyödään pieni summa vetoa sen puolesta, että ottelu päätyy 0-0 jolla vältytään tappiolta. Jos tätä strategiaa pyörittelee paperilla, niin aika äkkiä huomaa ettei maksa vaivaa.
Sen sijaan kannattaa tässäkin uida vastavirtaan ja lyödä ottelussa vetoa tasapelin puolesta kun ensimmäinen pallo on mennyt sisään. Usein myös 0-0 kertoimet ovat liian pieniä todennäköisyyksiin nähden, koska sitä ylipelataan näissä ”vakuutusvedoissa” joten arvoa saattaa löytyä myös myymällä näitä.
En tahdo tässä tuomita treidausta millään muotoa, mutta helppoa se ei kuitenkaan ole. Treidata voi lukemattomin eri tavoin ja on melko ilmeistä, että ne yksinkertaisimmat strategiat ovat aina ylipelattuja=ei tuottavia.

Kommentit

Suositut tekstit