Jos emme tukisikaan Euroopan kriisimaita

Euroopassa on meneillään mittava tukioperaatio jossa rikkaammat maat tukevat rahallisesti köyhempiään, näin siis virallisesti. Tosiasiassa nyt ollaan tukemassa niitä pankkeja, jotka ovat sijoittaneet köyhimpien euromaiden riskipitoisiin ja korkeakorkoisiin valtionlainoihin. Osa näitä tukia vastustaa ja ”virallinen” taho, eli jyrkikataiset ja ollirehnit puolustavat raivokkaasti. Totuutta, jos sellaista onkaan on hyvin vaikea koko sopasta löytää. Yritetään.

Väite: Ellei kriisimaita tueta, niin koko Euroopan talous ajautuu kriisiin ja lamaan

Tätä väitettä kuulee jatkuvasti. Miksi näin taas kävisi ei taas luonnehdita missään. Jos nämä maat jätetään oman onnensa nojaan, on selvää etteivät ne selviydy vaateistaan. Ensimmäiset kärsijät ovat luonnollisesti maita luotottaneet pankit jotka melko suurella varmuudella ajautuisivat likviditeettikriisiin joutuessaan alaskirjaamaan riskilainat niiden realisoituessa. 

Pankkikriisi ei koskaan ole kiva asia, mutta mielestäni olisi järkevämpää antaa euromaiden huolehtia maakohtaisesti omista pankeistaan kuin tukea suoraan velallisia kriisin sattuessa. Nythän tilanne on sellainen, että pankit ovat jopa lisänneet luotonantoaan riskimaiden velkakirjoihin. Syy on selvä: Korkean riskiluokituksen vuoksi näiden maiden velkakirjat ovat korkean korkonsa takia erittäin tuottavia ja edelleen riskittömiä sijoituksia koska nyt EKP takaa nämä investoinnit. Ei tästä voi pankkeja syyttää, minäkin sijoittaisin mielelläni 10 % tuottavaan riskittömään sijoitukseen. Pankit nauttivat tässä ilmaisen lounaan. Karkeammin sanottuna meneillään on massiivinen tulonsiirto veronmaksajilta pankeille.

On hölmöläisten hommaa antaa korviaan myötään veloissa olevalle lisää lainaa, jotta tämä selviytyisi veloistaan. Tukemalla vain lykätään ja paisutetaan kriisiä joka realisoituessaan olisi entistä pahempi koska nämä pelastustoimet ainoastaan lisäävät kriisimaiden jo nyt ylisuurta julkista velkaa. Huvittavinta asiassa on se, että kyseisissä maissa ainoastaan julkinen talous on kuralla. Laajan harmaan sektorin voimin kansalla kyllä on ostovoimaa paljon enemmän kuin mitä viralliset mittarit antavat ymmärtää.

Väite: Kriisi uhkaa koko yhteisvaluutta euron olemassaoloa

Markka takaisin, euro on mennyttä. Tätä skenaariota en ole oikein ymmärtänyt. Jos muutama maa elää yli varojensa, niin kuinka siitä tehdään euron kriisi? Kalifornia on osavaltio joka on käytännössä konkurssissa, mutta kukaan ei ole vaatinut Kalifornialle omaa valuuttaa saatikka ennustanut siitä syystä loppua dollarille. Kriisimaille itselleen voisi olla jollain tavalla järkevää ottaa vanha valuutta takaisin, jolloin ne voisivat devalvoida valuuttansa oikealle tasolle. Nyt vaihtoehtona on ainoastaan sisäinen devalvaatio, joka on raskas toteuttaa, mutta mielestäni ainoa järkevä vaihtoehto kriisin ratkaisemiseksi.

En vain näe edellytyksiä sille, että jonkun Suomen tai Hollannin tarvitsisi tukea Kreikkaa taikka Portugalia syystä, että meillä on käytössä sama valuutta. En myöskään näe syytä sille, että Suomen pitäisi luopua eurosta sen vuoksi, että muutama maa on ylivelkaantunut.

Kommentit

Suositut tekstit