Pimp my Kesäkeitto


Kesäkeitto on aina ollut minulle  kummajainen – sanoisinpa, että yksi inhokkiruokalajeistani. Toki osasyynä sen vierastamiseen on kouluaikojen kokemus, jolloin kesäkeitolla tarkoitettiin maidossa lämmitettyjä pakastevihanneksia.  Olen toki saanut maistaa ihan ”oikeatakin” kesäkeittoa, mutta se ei silti ole saanut minua vakuuttuneeksi sen erinomaisuudesta.

Kesäkeitossa pitäisi periaatteessa kaikki olla kohdallaan – tuoreista kauden raaka-aineista tehty keitto, mutta jokin silti siinä mättää. Kesäkeitosta ikään kuin puuttuu yritystä tai jotain. Olen täysin vakuuttunut siitä, että jos espanjalaiset tai italialaiset olisivat sen keksineet, olisi se jotain ihan muuta kuin vihannespaloja haljussa maitoliemessä. Keitto ei ole raikas, maidossa haudutetut vihannekset eivät sitä oikein voikaan olla. Kokonaiset herneet ja porkkanapalat eivät mielestäni sovi oikein mihinkään (paitsi hernekeittoon), Kypsä porkkananpala muistuttaa koostumukseltaan lähinnä räkäklimppiä vaikka porkkanan maku sinänsä on oikein hieno.

Tästä innostuneena lähin pimppaamaan ihan omaa versiotani kesäkeitosta. Raaka-aineet ovat pääosin samat kuin muissakin ohjeissa, mutta tekemiseen käytin hieman vaivaa sekä mielikuvitusta. Lopputulos oli ihan jees.




Pimp My Kesäkeitto


Kesä/heinäkuu
varhaissipulia
uusia porkkanoita
kukkakaalia
parsakaalia
tuoreita herneitä
voita
kermaa
valkopippuria
muskottipähkinää
valkoviinietikkaa
kasvislientä


Keitä herneet ja osa kukkakaalista kypsäksi, valuta ne ja soseuta sauvasekoittimella soseeksi. Laita ne sen jälkeen kattilaan kasvisliemen kanssa. Raasta porkkanat raasteeksi ja hienonna kevätsipulit varsineen, jonka jälkeen freesaa niitä hetki voissa. Lisää ne kattilaan kiehumaan. Mausta valkopippurilla, hyppysellisellä muskottipähkinää ja lorauksella valkoviinietikkaa. Anna keiton kiehua noin 20 min. Lisää keittoon kukkakaali ja parsakaali sopivan kokoisina paloina ja anna kiehua vielä noin 10 min. Lisää lopuksi reilusti kuohukermaa.



Kommentit

Suositut tekstit