Sofrito





Sofrito on erittäin herkullinen liharuoka luoteis-kreikasta, tarkemmin ottaen Korfun saarelta. Jos sofritoa googlaa, niin tuloksena on espanjalaistyylinen kastike, siitä ei kuitenkaan tällä kertaa ole kyse, vaan tästä  melko tuntemattomasta liharuoasta. Luoteisosassa Kreikkaa sofritoa on yleisesti saatavilla lähes jokaisesta tavernasta, olen syönyt sitä myös Albaniassa. Valmistustapa vaihtelee jonkin verran, mutta runkona on ehdottomasti vasikanpaisti. Toki sen voi tehdä myös raavaan lihasta, mutta vasikasta tulee parempaa koska siitä haudutettuna tule niin tömäkkää. Lisukkeeksi sopii rapeaksi paistetut perunat taikka riisi. Ruokajuomaksi suosittelen laadukasta Pinot Noiria tai vaikkapa jotain hedelmäistä kreikkalaista valkoviiniä.
Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, koska maku on taivaallinen. Valmistus on hyvin yksinkertaista ja teenkin tätä niin usein, että lapset jo valittivat, että ”aina tätä sofritoa” mutta hyvin kelpasi jälleen.

Sofrito
  • Vasikanpaistia
  • Valkoviiniä
  • Sitruunamehua
  • Vihreitä oliiveja
  • Persiljaa
  • Laakerinlehteä
  • Valkosipulia
  • Lihalientä
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa & pippuria
  • Voita
  • Vehnäjauhoja


Leikkaa vasikanpaisti noin 1,5 cm paksuiksi viipaleiksi ja nuiji niitä kevyesti. Leivitä lihat kevyesti vehnäjauhoissa ja ruskista ne voissa/oliiviöljyssä. Lado lihat uunivuokaan.
Valmista kastike valkoviinistä, sitruunamehusta ja oliiviöljystä. Lisää sekaan valkosipulia, pilkotut oliivit, persilja, pari laakerinlehteä. Mausta pippurilla ja tarpeen mukaan suolalla. Lihaliemessä ja oliiveissa on totutusti runsaasti suolaa joten ole tarkkana. Kaada sörsseli uunivuokaan lihojen päälle ja lisää vettä niin, että lihat peittyvät. Osa vedestä haihtuu kypsentäessä. Anna kypsyä uunissa kannen alla noin 3 tuntia, eli todella mureaksi.



Kommentit

Suositut tekstit