Vinkkejä joulupöytään

Lohenmäti ihan läheltä




Kalaruoat ovat mielestäni parhautta suomalaisessa joulupöydässä ja ennen kaikkea kalan mäti on herkullista. Valitettavasti tein sellaisen havainnon, että mädin hinta on noussut hurjasti vuosi vuodelta aivan naurettaviin lukemiin, samaan aikaan kun valikoima on supistunut. Kaupasta saa kirjolohen, siian ja muikun mätiä, satunnaisesti mateen mätiä ei oikein mitään muuta, sääli.  Jos on mahdollisuus itse kalastaa, niin lähes kaikkien kalojen mäti on hyvää. Mainittakoon, että mielestäni simpun mäti parasta kaikista, se on vihertävää ja siinä on vieno pähkinäinen maku. Kiisken mätiä pidetään Venäjällä suuressa arvossa, en ole tosin päässyt itse maistamaan. Hauen mäti ei häviä siian mädille ollenkaan ja suuressa hauessa sitä saattaa olla paljonkin. Itse kalastettu mäti pitää pakastaa ennen syömistä. Pakastettu mäti tahtoo olla hieman vetistä, joten se kannattaa valuttaa kahvinsuodattimen kiinteytyäkseen.  Tarina kertoo, että venäjän tsaareilla oli mukanaan kultainen kuula jolla he koettelivat kaviaarin laadun. Laadukkaaseen kaviaariin ei kuula vajonnut.


Vinkkejä joulupöytään

Ouzo-graavattu siika


Fileoi siika ja nypi pystyruodot pinseteillä tai viillä pois veitsellä. Ruodot tuntee sormilla fileen päältä. Mausta tillillä, korkillisella ouzoa fileetä kohden, pippurila, hyppysellisellä sokeria ja runsaalla merisuolalla. Anna maustua noin vuorokauden. Syödään makean saaristolaisleivän kanssa joka kivasti leikkaa kalan suolaisuutta.

Vinkki seuraavan kauden Top Chef-kokeille, jotka eivät koskaan ole käsitelleet ”pyöreää” kalaa. Näin pyöreästä kalasta saadaan fileitä





Mäti krustadit


Sekoita mäti smetanaan ja pieneen määrään sipulihakkelusta, mausta pippurilla ja täytä sillä krustadit. Kruunaa krustadi tillillä ja pienen pienellä sitruunalohkolla.


Savuporo krustadit


Leikkaa savuporo pieneksi ja sekoita se maustamattomaan tuorejuustoon ja persiljaan. Mausta reilusti pippurilla ja täytä krustadit. 



Kommentit

Suositut tekstit