Risotto
Risotto. Olen aina jotenkin vierastanut risottoa, pitänyt
sitä jonkinlaisena köyhän miehen paellana. Vaikka tosiasia on se, että
espanjassa riisi tunnettiin jo kauan ennen italiaa, niin se ei ole syy miksi
olen risottoa vierastanut. Syy on siinä, että en ole juurikaan hyvää risottoa
saanut syödäkseni. Risoton valmistus (kuten myös paellan) on melkoisen vaikeaa.
Risottouskovaisuuteni alkoi kun Venäläisen Sami keitti valkoviinipäissään sienirisottoa
kalaliemeen Nötössä (sienet ja kalat samalta saarelta), sen parempaa tulen
tuskin koskaan maistamaan. Toisen kerran sain huippurisottoa ravintola Mangesudissa
ja kolmannen kerran toden sanoin lankomieheni hirvirisotolla
viininmaistiaisissa. Vapisevin käsin uskaltauduin kokeilemaan risoton
keittämistä nyt myös itse. Tein sen
virheen, että kävin torstaina kaupassa. Viikolla suomalaisten kauppojen
valikoima kilpailee tasapäisesti ammoisen Leningradin Beryozkan kanssa
(terveisä K-Seilorille). Hyllystä löytyi viimeinen paketti häränhäntiä
(tiskiltä toki marinoitua sitä ja tätä…plääh). Joten painekattila laulamaan ja
häränhäntärisottoa keittämään.
Risotto on sinällään yksinkertainen ruoka jota syödään italiassa
alkupalana. Lihakalakasvis- liemeen keitettyä riisiä. Salaisuus on siinä, että
se on aldenteä (lähes kypsää, muttei ihan) ja siinä, että liemi on
ensiluokkaista, joka tarkoittaa itse tehtyä. Risoton pitää olla irtonaista,
muttei vetistä. Kieli keskelle suuta.
Häränäntärisotto
- häränhäntiä
- risottoriisiä (carnaroli tai vialone). EI setä Beniä
- valkoviiniä
- sipulia
- parmesan juustoa
- voita
Lihaliemi
- häränhäntiä
- sipulia
- palsternakkaa
- valkosipulia
- tippa tai kaksi woosteria
- laakerinlehteä
- yrttejä (rosmariini, salvia, oregano)
- lehtiselleriä
- suolaa reippahasti
- pippuria
Ruskista hännät ja laita painekattilaan muiden
lihaliemiainesten kanssa. Anna porista paineessa pari tuntia (ilman
painekattilaa 6 tuntia). Poimi lihat kattilasta ja suodata liemi erilliseen
astiaan. kuullota sipulisilppu ja riisi voissa, mutta älä ruskista. Lisää
sekaan valkoviiniä sen verran kuin raaskit. Sekoita mössöä koko ajan lihalientä
lisäten niin, että riisi on lähes kypsää ja tahnamaista, ei missään nimessä
vetistä. Lisää sekaan häränhännistä erotetut lihat ja parmesan. Anna vetäytyä
muutaman minuutin ja tarjoile.
Kommentit
Lähetä kommentti