Keittokirja Kekkosen ajoilta


Mikään ei kerro omasta ajastaan paremmin kuin vanhat Tekniikan Maailmat tai keittokirjat. TM:stä sai aikoinaan lukea kuinka Keke Rosberg ajaa siviilissä Turbo Saabillaan tai vaikkapa hehkutusta suurista 25 tuumaisista väritelevisioista joiden kuvaputki oli kylpyammeen kokoinen.  Ruoanlaittoon vihkiytyneille vanhat keittokirjat ovat vähintäänkin samanlainen lähde joista ammentaa. Jos olet ihmetellyt, että mitä se takavuosien buzzword globalisaatio oikein tarkoittaa, niin kaiva käsiisi keittokirja 70-luvulta niin tiedät. Ennen kaikki oli paremmin. 

Sain käsiini mahtavan kulinaarisen teoksen vuodelta 1970 nimeltään 100 Kuuluisinta Ruokaohjetta Koko Maailmasta. Googlaamalla selvisi, että teos on alun perin Saksalainen joka selittääkin paljon, kaikki keskieurooppalaiset kaaliruokareseptit ovat vieläkin kuranttia kamaa, mutta heti kun mennään kauemmaksi, niin myötähäpeä ja huvittuneisuus ovat päällimmäisiä tunteita. Mausteiden puute, nuhjuisten pakasteherneiden tunkeminen joka ikiseen ruokaan herättää tänään lähinnä kummastusta.


Lukijoiden iloksi poimin sieltä pari helmeä. Espanjalaisessa lihapadassa (Olla Podrida), ovat ainekset noin suunnilleen kohdillaan, mutta kuva on mielestäni kovinkin huvittava, eikä välttämättä saa samanlaisista sylkirauhasten myrskyä aikaan mitä itselleni kävi Toledossa. Kuvat ovat teknisessä mielessä täyttä ammattilaatua v. 1970, joissa rekvisiitta, valaistus ja tekniikka ovat kohdallaan joten kokit ovat todellakin tarkoittaneet, että valmistettuja annoksia kuuluisi sellaisenaan varmaankin myös syödä. Risotto on kuin omilta yläasteajoiltani herneineen kaikkineen ja kaiken kruunaa ”intialainen” currykana. Suosittelen kokeilemaan, itse en ehkä jaksa vaivautua. Lukekaa itse, kuvat saa klikkaamalla suuremmiksi. Bon hepatit!

Olla Podrida

Currykana

Risotto

Kommentit

Suositut tekstit