Voissa paistetut silakat



Jos saaristolaisilta kysytään sitä kaikkein parasta kalaruokaa, niin lähes 100 % varmuudella vastaus on: ”Halstrad strömming” eli hiillostettu silakka. Neukkukuutiossa kun ei maanantai-iltana silakoita halstrata, niin paistaminen saa kelvata, sopii silakoille hyvin sekin. Silakka on Itämeren oma erikoisuus, teknisesti sama kala kuin silli, mutta pieni sellainen. Silakka on arvatenkin historian merkittävin pohjoismainen ruokakala. Silakka ei koskaan ole ollut ”piireissä” aliarvostettu, mutta ansaitsisi mielestäni silti korkeamman statusarvon. Silakka on halpa kala, jota on ostettu paljon mm. kissanruoaksi ja maatalousrehuksi. Rosalan edustalla uiskenteleva silakka kun ei itse valitettavasti sitä tiedä, että hänet myydään alihintaan, vaikka aikoinaan Harri Holkeri suositteli lamasta kituville Suomalasille runsaampaa silakan syöntiä. Silakka on ruokakalana erittäin maukas ja monipuolinen, josta saa tehtyä lähes mitä tahansa. Nyt paistetaan.





Paistetut silakat ja perunamuusi

  • Kilo voita
  • Litra kermaa
  • Silakoita
  • Jauhoista perunaa (Puikula, jos saa valita)
  • Ruisjauhoja
  • Sitruuna
  • Tilliä
  • Suolaa
  • Valkopippuria
  • Muskottipähkinää



Perkaa silakat ja suolaa ne. Anna maustua suolassa parin tunnin ajan. Valuta ne lävikössä kuivaksi ja leivitä ne ruisjauhossa johon on sekoitettu hippunen valkopippuria. Paista silakat rapean ruskeiksi RUNSAASSA voissa. Aloita paistamien kuumassa lämmössä ja vähennä lämpöä heti kun kalat saavat väriä. Moni syö silakat pyrstöineen, joten niitä kannattaa paistaa miedolla lämmöllä hyvä tovi, jolloin ruodot pehmenevät. Jos voita on RUNSAASTI, niin ne eivät kuivu. Mausta lopulta tillillä ja sitruunalla.

Perunamuusi

Keitä perunat muhjuksi suolatussa vedessä. Kaada vesi pois, lisää RUNSAASTI kermaa ja muhenna käsin, niin että sinne jää sattumia sekaan. Mausta sopivasti vielä suolalla ja hippusella muskotti pähkinää. Koostumuksen tulee olla kiinteän samettisen pehmeän maukas.




Kommentit

  1. Suosittelen perunalajiketta Afra. Erittäin hyvän makuinen ja jauhoinen, mutta ei kuitenkaan hajoa pahasti keitettäessä. Puikulassa on valitettavan paljon kokovaihtelua samassa pussissa.

    Vieläköhän ravintola Savoyssa on listalla paistetut ja hiillostetut silakat?

    VastaaPoista
  2. Savoysta en tiedä, mutta luulisin klassikoiden säilyvän. Hiljattain söin Salvessa silakat, loistavat silakat.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit