"Perinteinen" lohikeitto



Lähes kaikkia foodieita yhdistää lähes perverssi viehtymys johonkin ”alkuperäiseen”, myös itseäni. Kaikista ruokalajeista etsitään sitä aitoa ja alkuperäistä ohjetta. Alkuperäinen on tietenkin foodien mielestä myös se kaikkein paras. Ihan kuin keittämisen evolutiivinen prosessi pysähtyisi siihen ”alkuperäiseen” ja kaikki siitä eteenpäin on pelkkää degeneraatiota joka aika ajoin pelastetaan ruokahifistien tinkimättömillä pyhiinvaellusreissuilla jolla reseptit palautetaan alkuperäiseen loistoonsa. Totuus on joskus ihan jotain muuta.

Wienin Figlmüllerista saa niin alkuperäistä Wiener Schnitzeliä kuin kuvitella saattaa. Vastoin kaikkia  ennakko-odotuksia se alkuperäinen jota on samalla reseptillä väännetty hiki päässä täysille saleille jo yli 100 vuotta, tehdään possusta, ei vasikasta. Leikkeen päälle sitruunalohko, ei mitään kapriksia tai anjoviksia Habsburgien alkuperäiseen. Vasikka, kapris ja anjovis nyt vain tekevät siitä paremman. Suosin itse Sikalan leikettä alkuperäiseen verrattuna.

Ihmisen maku on subjektiivinen kokemus. Pitkän lentomatkan jälkeen retsina Kreikkalaisessa ranta-tavernassa avotulella grillattujen sardiinien kanssa on todella hyvää. Se sama retsina ei enää maistukaan kovin hyvältä marraskuisessa neukkukuutiossa purkkisardiinien kanssa. Thaimaalaiset ruoat OVAT parempia paikan päällä kuin täällä. Tämä ei johdu niinkään mistään alkuperäisestä valmistusmenetelmästä, vaan siitä, että samoja raaka-aineita ei nyt vaan ole saatavilla.

Koska en juurikaan lue käyttöohjeita tai reseptejä, niin harvassa ovat ruoat, joita en lähtisi twistaamaan. Lohikeitto on yksi niistä. (Lähes) paljaalla mennään. Toki sitä voi virittää sahramilla, inkiväärillä ja ties millä, mutta joskus vanhat konstit ovat parempia kuin pussillinen uusia. Se millä lohikeitto voidaan pilata, on se, että kevennetään, minä en kevennä, minä nautin. Kerma on kuohukermaa, voi on voita jne.




”Perinteinen” Lohikeitto

  • Lohta ja kylmäsavulohta
  • Kalalientä
  • Perunaa
  • Porkkanaa
  • Juuriselleriä
  • Purjoa
  • Kermaa
  • Voita
  • Smetanaa
  • Laakerinlehteä
  • Tilliä
  • Suolaa ja pippuria


Hyvän lohikeiton erottaa erinomaisesta kalaliemi. Hyvää saa valmiista, erinomainen keitto tehdään itse valmistettuun liemeen. Valmista keitto minkä tahansa netistä löytyvän ohjeen mukaan listaamillani aineksilla. Kylmäsavulohi ja smetana luovat sen pienen twistin tähän soppaan. Älä säästele kerman määrässä.






Kommentit

Suositut tekstit