Coq au Vin eli Kökkövään



Eli siis kukkoa viinissä. Tarkoitus oli tehdä ja blogata Lähi-Idän herkkuja, joissa falafelit ovat pääosassa. Falafelit nyt sitten levisivät rasvakeittimessä kuin vanhat Ooppelit, joten Lähi-Itä saa odottaa. Kotona oli kuitenkin sopivasti pullollinen Itävaltalaista Zweigelt-viiniä, joka oli – jos nyt ei pilalla, niin juomakelvotonta. Ruoanlaittoon se sopi silti. En ole niitä hifistejä jotka käyttävät ruoanlaittoon vain parasta viiniä, sen verran olen perso alkomahoolille. Itävalta tuottaa loistavia viinejä, myös punaviinejä. Alkon valikoima on vain melko rajoittunut siinä suhteessa mikä on sääli.

Kukkoviini on ranskalaista rustiikkia keittiötä parhaimmillaan, hyvää, ravitsevaa ja helppoa valmistaa. Kukkoja on harvassa kanoihin nähden. Kukkoja ei kasvateta ravinnoksi, ne kasvatetaan siittämään kanoja. Valmiiksi palvellut kukko on sitkeä ja vähälihainen joten syötävää siitä ei riitä kovinkaan paljon. Makua se antaa sitäkin enemmän. Autenttinen kökkövään saa ryhtinsä siankyljestä, sienistä ja sipuleista. Kukko on mukana antamassa makua. Suomen KS-oligopolista nyt ei tietenkään saa kukkoja mistään, mutta sentään oivallisia Naapurin Maalaiskanoja. Tärkeää on että käytetään tipu kokonaisena, jolloin saadaan kaikki maut mukaan.





Coq au Vin

  • Kokonainen hyvälaatuinen kukko/kana
  • Savustettua mahdollisimman rasvaista sian kylkeä (pekoni käy myös, ehkä…)
  • Pussillinen salottipuleita
  • Sieniä (mieluiten tatteja, ellei niin suuria portobelloja)
  • Porkkanaa
  • Valkosipulia
  • ½ pulloa punaviiniä
  • Bouquet garni 
  • Löräys woosteria
  • vehnäjauhoja
  • suolaa ja pippuria



Paloittele kukko/kana, älä poista luita. Leivitä lihat vehnäjauhoissa ja ruskista pannulla siankyljen kanssa. Lisää kanneliseen valurautapataan kaikkien muiden ainesten kanssa ja anna kypsyä uunissa noin 5-6 tuntia 170 asteessa. Kanat kypsyvät nopeammin. Bon Appetit.



Kommentit

Suositut tekstit