Coq au Vin eli Kökkövään
Eli siis kukkoa viinissä. Tarkoitus oli tehdä ja blogata Lähi-Idän
herkkuja, joissa falafelit ovat pääosassa. Falafelit nyt sitten levisivät
rasvakeittimessä kuin vanhat Ooppelit, joten Lähi-Itä saa odottaa. Kotona oli
kuitenkin sopivasti pullollinen Itävaltalaista Zweigelt-viiniä, joka oli – jos nyt
ei pilalla, niin juomakelvotonta. Ruoanlaittoon se sopi silti. En ole niitä
hifistejä jotka käyttävät ruoanlaittoon vain parasta viiniä, sen verran olen
perso alkomahoolille. Itävalta tuottaa loistavia viinejä, myös punaviinejä.
Alkon valikoima on vain melko rajoittunut siinä suhteessa mikä on sääli.
Kukkoviini on ranskalaista rustiikkia keittiötä
parhaimmillaan, hyvää, ravitsevaa ja helppoa valmistaa. Kukkoja on harvassa
kanoihin nähden. Kukkoja ei kasvateta ravinnoksi, ne kasvatetaan siittämään
kanoja. Valmiiksi palvellut kukko on sitkeä ja vähälihainen joten syötävää
siitä ei riitä kovinkaan paljon. Makua se antaa sitäkin enemmän. Autenttinen
kökkövään saa ryhtinsä siankyljestä, sienistä ja sipuleista. Kukko on mukana
antamassa makua. Suomen KS-oligopolista nyt ei tietenkään saa kukkoja mistään,
mutta sentään oivallisia Naapurin Maalaiskanoja. Tärkeää on että käytetään tipu
kokonaisena, jolloin saadaan kaikki maut mukaan.
Coq au Vin
- Kokonainen hyvälaatuinen kukko/kana
- Savustettua mahdollisimman rasvaista sian kylkeä (pekoni käy myös, ehkä…)
- Pussillinen salottipuleita
- Sieniä (mieluiten tatteja, ellei niin suuria portobelloja)
- Porkkanaa
- Valkosipulia
- ½ pulloa punaviiniä
- Bouquet garni
- Löräys woosteria
- vehnäjauhoja
- suolaa ja pippuria
Paloittele kukko/kana, älä poista luita. Leivitä lihat
vehnäjauhoissa ja ruskista pannulla siankyljen kanssa. Lisää kanneliseen valurautapataan
kaikkien muiden ainesten kanssa ja anna kypsyä uunissa noin 5-6 tuntia 170
asteessa. Kanat kypsyvät nopeammin. Bon Appetit.
Kommentit
Lähetä kommentti