No knead bread – helpommin ja nopeammin




No knead bread, eli vaivaamaton leipä oli ihan ensimmäisiä blogivillityksiä jo monen vuoden takaa. Eikä syyttä, kannellisessa uuninkestävässä padassa kypsennetty leipä saa rapean kuoren vähällä vaivalla ja on todella herkullista.



Olen aina kuulunut siihen ihmistyyppiin joka ei usko mitään ellen itse sitä tajua. Tästä voi toki vetää sen johtopäätöksen, etten usko paljon mihinkään. Pitää paikkansa. Ymmärrän ettei taikinaa tarvitse vaivata jos sen jättää hieman tavallista kosteammaksi, ja että siitä tulee rapeakuorinen jos sen paistaa kannellisessa padassa eli höyryssä. Se mitä en sulattanut, oli 12- 18 tunnin nostatusaika taikinalle?! Hiiva on sieni joka käyttää ravinnokseen jauhoissa olevaa hiilihydraattia ja vapauttaa käymistuotteena hiilidioksidia joka nostaa taikinan. Tähän prosessiin riittää pari tuntia ihan hyvin jos hiivaa kohtelee hyvin. En ala nyt tässä reseptiä kokonaan toistamaan, sen löytää googlettamalla miljoonasta paikasta, mutta keskityn niihin asioihin, joissa reseptissä kannattaa poiketa.

Tämä leipä valmistui jauhoista tähän kuntoon noin 3 tunnissa



Käytä tuorehiivaa. Tuorehiiva herää nopeammin. Jos taikinareseptistä puuttuu voisula, siirappi tai pahimmassa tapauksessa suola, niin lisää niitä sinne joka tapauksessa. Leivässä on normaalisti yllättävän paljon suolaa. Pelkän vehnäjauhon sijaan leipään voi lisätä graham-jauhoja, kaurahiutaleita ja kenties porkkanaraastetta paremman maun aikaansaamiseksi. Parin tunnin nostatus riittää jos valmiiksi sekoitetun taikinan laittaa uuniin kohoamaan siten, että uuni on ollut hetken päällä, niin että lämpö on korkeintaan 45 astetta. Lämmin uuni vedoton paikka jossa taikina nousee huristen. Parin tunnin nostatuksen jälkeen se ei enää muuksi muutu.

Kommentit

Suositut tekstit