Kertaus on opintojen äiti




Vähän niin kuin Jörn Donner, joka on surffaillut siellä interneteissä jo yli 30 vuotta mutta ei ole pitänyt siitä turhaa meteliä, niin minäkin olen tehnyt näitä gourmet-hampurilaisia jo silloin kun tuulipuvut ihmettelivät Bic-Macin kastikkeen salaista reseptiä. Hamppareita on tässäkin blogissa tehty pariinkin otteeseen, mutta viime aikoina olen saanut eteeni niin taidokkaita luomuksia – viimeksi ravintola Lungissa Helsingissä, että oma ”maailman paras” alkoi olla uhattuna. Sehän ei minulle sovi alkuunkaan, joten nyt uhrattiin koko seesteinen pääsiäispäivä, pullollinen valkoviiniä ja nostettiin hampurilainen aivan uusiin laatulukemiin.

Jos pysytään hampurilaisen aatteelle uskollisena, eli lihanpala kahden leivän välissä, ranskiksia lisukkeeksi ja unohdetaan kaikki ruis,kala,nyhtö,kana,falawhatever sekoilut, niin hyvän ja loistavan hampurilaisen ero löytyy raaka-aineista ja valmistusprosessista jossa mutkia ei oiota. Tämän päivän hampurilaismarkkinoilla ei pärjätä valmisleivillä, jauhelihalla ja Heinzin 57 vaihtoehdoilla. Ei, kaikki pitää tehdä itse niin alusta kuin suinkin mahdollista.

Leipä

Leipä tehdään hiivalla kohottamalla. Hyvässä leivässä on voita, siirappia ja yllättävän paljon suolaa. Anna taikinan kohota kunnolla. Ruiskuttamalla sumutepullolla vettä leipien päälle ennen paistamista saadaan leiville ohut rapsakka kuori.

Ranskalaiset

Käytä jauhoista perunalajiketta. Leikkaa perunat tikuiksi, keitä nopeasti lihaliemessä ja friteeraa kahteen kertaan öljyssä, joka on terästetty ankanrasvalla.






Hampurilaispihvi

Hyvä pihvi tulee paistista joka jauhetaan itse, tällä kertaa käytin hevosenpaistia. Lihamyllyä ei tarvita, lihan voi jauhaa pieniksi myös veitsellä. Paisti on vähärasvaista lihaa, joten sinne on hyvä lisätä ylikypsää savustettua siankylkeä, jolloin pihvi pysyy hyvin kasassa ja mehukkaana. Lisää seokseen mukaan osterikastiketta jos haluat pisteen iin päälle. Pihvit tulee ehdottomasti grillata hiiligrillillä medium-kypsyyteen. Tästä ohjeesta ei sitten poiketa. Ellei hiiligrilliä ole, niin kannattaa tehdä jotain muuta kuin hampurilaisia.

Majoneesi

Itse tehtyyn majoneesiin saa kivasti luonnetta, jos sitä jatkaa hieman turkkilaisella jogurtilla. Sinappina Maillen rakeinen. Ei mitään Turun Sinappia tms.



Ketsuppi

Itse tehty ketsuppi on taivaallista ja valmistaminen melko yksinkertaista. Ketsupin teko aloitetaan sillä, että paistetaan sipulisilppua pienellä lämmöllä öljyssä niin pitkään, että sipulista tulee rapeaa. Sekoita rapea sipuli tomaattipyreeseen siirapin, suolan ja balsamico-etikan kanssa. Lisää myös sekaan vähäsen hienonnettua varsiselleriä antamaan sitä pistettä vokaalin päälle.  


Näillä eväillä sen huippuburgerin pitäisi syntyä. On hyvä jos hampurilaisella on jokin teema. Minun teemani tänään oli savu. Oli savupossua, savuporoa, leppäsavujuusto ja tietenkin savustettua paprikaa. Raaka-aineet kohdilleen ja johdonmukainen teema, niin siitä se lähtee.



Kommentit

Suositut tekstit