Kertaus on opintojen äiti
Vähän niin kuin Jörn Donner, joka on surffaillut siellä
interneteissä jo yli 30 vuotta mutta ei ole pitänyt siitä turhaa meteliä, niin
minäkin olen tehnyt näitä gourmet-hampurilaisia jo silloin kun tuulipuvut
ihmettelivät Bic-Macin kastikkeen salaista reseptiä. Hamppareita on tässäkin
blogissa tehty pariinkin otteeseen, mutta viime aikoina olen saanut eteeni niin
taidokkaita luomuksia – viimeksi ravintola Lungissa Helsingissä, että oma ”maailman
paras” alkoi olla uhattuna. Sehän ei minulle sovi alkuunkaan, joten nyt uhrattiin
koko seesteinen pääsiäispäivä, pullollinen valkoviiniä ja nostettiin
hampurilainen aivan uusiin laatulukemiin.
Jos pysytään hampurilaisen aatteelle uskollisena, eli
lihanpala kahden leivän välissä, ranskiksia lisukkeeksi ja unohdetaan kaikki
ruis,kala,nyhtö,kana,falawhatever sekoilut, niin hyvän ja loistavan hampurilaisen
ero löytyy raaka-aineista ja valmistusprosessista jossa mutkia ei oiota. Tämän
päivän hampurilaismarkkinoilla ei pärjätä valmisleivillä, jauhelihalla ja
Heinzin 57 vaihtoehdoilla. Ei, kaikki pitää tehdä itse niin alusta kuin suinkin
mahdollista.
Leipä
Leipä tehdään hiivalla kohottamalla. Hyvässä leivässä on
voita, siirappia ja yllättävän paljon suolaa. Anna taikinan kohota kunnolla.
Ruiskuttamalla sumutepullolla vettä leipien päälle ennen paistamista saadaan
leiville ohut rapsakka kuori.
Ranskalaiset
Käytä jauhoista perunalajiketta. Leikkaa perunat tikuiksi,
keitä nopeasti lihaliemessä ja friteeraa kahteen kertaan öljyssä, joka on
terästetty ankanrasvalla.
Hampurilaispihvi
Hyvä pihvi tulee paistista joka jauhetaan itse, tällä kertaa
käytin hevosenpaistia. Lihamyllyä ei tarvita, lihan voi jauhaa pieniksi myös
veitsellä. Paisti on vähärasvaista lihaa, joten sinne on hyvä lisätä ylikypsää
savustettua siankylkeä, jolloin pihvi pysyy hyvin kasassa ja mehukkaana. Lisää
seokseen mukaan osterikastiketta jos haluat pisteen iin päälle. Pihvit tulee ehdottomasti
grillata hiiligrillillä medium-kypsyyteen. Tästä ohjeesta ei sitten poiketa.
Ellei hiiligrilliä ole, niin kannattaa tehdä jotain muuta kuin hampurilaisia.
Majoneesi
Itse tehtyyn majoneesiin saa kivasti luonnetta, jos sitä
jatkaa hieman turkkilaisella jogurtilla. Sinappina Maillen rakeinen. Ei mitään
Turun Sinappia tms.
Ketsuppi
Itse tehty ketsuppi on taivaallista ja valmistaminen melko
yksinkertaista. Ketsupin teko aloitetaan sillä, että paistetaan sipulisilppua
pienellä lämmöllä öljyssä niin pitkään, että sipulista tulee rapeaa. Sekoita rapea
sipuli tomaattipyreeseen siirapin, suolan ja balsamico-etikan kanssa. Lisää
myös sekaan vähäsen hienonnettua varsiselleriä antamaan sitä pistettä vokaalin
päälle.
Näillä eväillä sen huippuburgerin pitäisi syntyä. On hyvä
jos hampurilaisella on jokin teema. Minun teemani tänään oli savu. Oli
savupossua, savuporoa, leppäsavujuusto ja tietenkin savustettua paprikaa.
Raaka-aineet kohdilleen ja johdonmukainen teema, niin siitä se lähtee.
Kommentit
Lähetä kommentti