Beef Stroganoff





Beef Stroganoff eli Stroganovin pihvi on yksi tunnetuimmista Venäläisistä ruokalajeista. Ruoan on kehittänyt Ranskalainen kokki 1800-luvun lopulla Stroganoff nimiselle kreiville. Ruokaa on varioitu maailman sivun ja Ruotsissa stroganoffia tehdään jopa falukorvista. Yleisemmin nimeä stroganoff käytetään mistä tahansa liha padasta ja variaatioita on useita. Stroganoff ei alun perin ollut kuitenkaan mikään haudutettu lihapata – se valmistettiin naudan sisäfileestä. Sisäfilee on siitä jännä aines, että se on mehukas korkeintaan puolikypsänä, mutta muuttuu kypsänä kengänpohjaksi. Siksi lihasuikaleet vain käytetään pannussa ruskeiksi päältä, ja muu sössö sekoitetaan siihen vasta juuri ennen tarjoilua. Mausteeksi stroganoffiin kuuluu ehdottomasti sinappi (Ranska) ja sienet (Venäjä).

Vaikka nyt tehdäänkin stroganoffia neukkukuution reseptillä, niin sieniä ei ollut käytettävissä. Neukkukuutiossa ei muutenkaan mahorkka pala, balalaika soi, eikä setä Lenin ole makuuhuoneen seinällä valvomassa kuinka proletaarit yhtyy, joten sallittakoon sienten puute ja muut variaatiot.
Stroganoff tehtiin Kiska.fi:n käsinpoimimaa Pargas Gårdin ylämaankarjan (Highland Cattle) leikkolihasta. Leikkoliha on sitä lihaa joka jää yli kun ”arvokkaampia” ruhonosia leikataan. Niissä on usein jäljellä rasvaa ja kalvoja, mutta myös makua. Haudutuksen pitää olla pitkä ja lempeä.

Beef Stroganoff à la neukkukuutio


  • Pargas Gårdin ylämaankarjan leikkolihaa (muukin käy hätätapauksessa)
  • Voita
  • Dijon sinappia
  • Sipulia
  • Valkosipulia
  • Tomaattia
  • Tomaattipyreetä
  • Lihalientä
  • Suolaa & pippuria
  • Venäläisiä suolakurkkuja
  • Smetanaa
  • Tilliä




Ruskista lihapalat runsaassa voissa. Kalta tomaatit ja poista niistä siemenet, lisää pataan. Lisää sekaan silputtu sipuli, valkosipuli ja lihaliemi. Anna hautua niin, että lihat ovat mureita. Lisää lopussa smetana, suolakurkut ja tilli nätisti päälle.

Kommentit

Suositut tekstit