Poronkäristys

Moralla vuollettua poron lapaa



Poro on arktinen söpö peuraeläin, joka pohjoisessa Fennoskandiassa on puoleksi kesytetty. Heti Kajaanin pohjoispuolella niitä on aivan tuhottomasti. Suomessa on kaiken kaikkiaan 200 000 poroa, Ruotsissa vielä enemmän ja Norjassa hiukan vähemmän. Venäjän lukumäärää en tiedä, mutta siellä niitä lönkyttelee myös villeinä, samaten Kanadassa ja Alaskassa. Suomessa lukumäärä on niin suuri, että se on aivan luonnon kantokyvyn rajoilla. Poroja riittää, muutama heltiää ihan hyvin ahman ja sudenkin suuhun.

Poro


Se mitä en kerta kaikkiaan ymmärrä, on poronlihan todella suolainen hinta? Joko kaikki poromiehet ovat miljonäärejä, tai sitten yhtälössä on jotain mitä en ymmärrä. Tällaisissa tapauksissa yleensä kannattaa laittaa rahansa sen jälkimmäisen vaihtoehdon puolesta.

Poronliha on vähärasvaista ja maukasta, luonnollisesta ruokavaliosta johtuen maku on hieman riistainen. Samasta syystä poro EI ole luomua, koska ei voida valvoa, etteikö Petteri Punakuono silmän välttäessä hotki pötsiinsä eineksiä ja muita puolivalmisteita, mitä lapin metsästä löytyy.
Poronkäristys on varmaankin tunnetuin ruoka mitä porosta voidaan valmistaa. Mielestäni poronkäristys on myös ehdottomasti parasta mitä Suomalaisella keittiöllä noin yleisesti on tarjota, se voidaan valmistaa paikallisilla raaka-aineilla, eikä muistuta oikein mitään muuta ruokaa.
Yleensä haluan virittää kaiken maailman ruokia jos jonkinlaisella twistillä, mutta poronkäristyksen kanssa olen hyvin varovainen. Jonkin verran sovellan silti, mutten liikaa.




Poron huonon saatavuuden vuoksi hyvän poronkäristyksen valmistaminen on monen ”etelänmiehen” ulottumattomissa. Kaupoista saatavat ylihintaiset pakastepussit joissa lukee ”poronkäristys” kannattaa jättää sinne kauppaan. Paras käristys tehdään jäisestä lavasta, jota vuollaan mora-puukolla ohuiksi lastuiksi.  Lastut paistetaan nopeasti poron rasvassa eli kuussa, vaihtoehtoisesti sian silavassa tai äärimmäisessä hädässä voissa, mutta sitten ollaan jo hakoteillä. Poronlihan vähärasvaisuuden vuoksi rasvaa tulee olla paljon. Mausteina reilusti suolaa ja vähäsen pippuria. Muutama katajanmarja sopii hyvin sekaan ja löräys olutta, ei muuta. Poronkäristys syödään puikulaperunoista tehdyn pottuvoin kanssa. Lisäkkeeksi puolukkasurvosta ja muutama venäläinen maitohapotettu suolakurkku. Buorre borránlustu!


Kommentit

Suositut tekstit