Tacos Al Pastor



Pikaruoka saapui Suomeen, tarkemmin ottaen Haminaan pizzerian muodossa 1961. Silloin kukaan ei ollut pizzasta Roomassa vielä kuullutkaan. Seuraava etappi otettiin vuonna 1975 kun Carrols avasi ensimmäisen hampurilaisravintolansa Helsingin Citykäytävään. Tex-Mex saapui Suomeen vuonna 1990 Cantina Westin muodossa.

Tex-Mex oli amerikkalainen näkemys meksikolaisesta ruoasta ja poistui muodista viimeistään vuosituhannen vaihteessa. Tex-Mex oli kuin olikin usein paljon parempaa kuin alun perin raaka-aineiltaan köyhä ja tärkkelyspitoinen ”aito- ja alkuperäinen” meksikolainen ruoka. Nyt ympyrä on sulkeutunut ja meksikolainen ruoka elää toista tulemistaan entistä ehompana.
Perinteisesti pikaruoalla tarkoitetaan ravitsevaa (lue:kaloripitoista) ruokaa joka on halpaa, yksinkertaisista raaka-aineista tehtyä ja nopeaa valmistaa, useimmiten toki myöskin hyvin maukasta.

Slow Food, eli pikaruoan vastakohta on monimutkaisista raaka-aineista tehtyä särvintä, joka ainakin ranskalaisessa kontekstissa tarkoittaa yksinkertaisten asioiden monimutkaistamista periranskalaiseen tyyliin. Viime vuosina myös pikaruoka on kohdannut lähes täsmälleen saman kohtalon. Tehdään laadukkaista raaka-aineista monimutkaisesti yksinkertaisen näköistä syötävää. Ota tästä nyt sitten selvää?

Uusia löytöjä ja makumaailmoja on tässä halpalentoyhtiöiden maailmassa enää vaikea tehdä, koska koko maailman ruokaympyrä on jo niin moneen kertaan käyty läpi, ettei mikään yllätä. Nyt kaivetaan pintaa syvemmälle ja jalostetaan jo kertaalleen koettua.



Tacos Al Pastor

Tacos Al Pastor on Meksikossa syntynyt pikaruoka joka yhdistää arabilaisen ja meksikolaisen ruokakulttuurin. Kyse on siis kebab-tacoista. Ajatella.
Kyseessä on possusta valmistettu kebab(gyros) varras joka on maustettu ananasmehulla, chilillä, juustokuminalla, korianterilla, valkosipulilla, chipotlella ym. meksikolaisiliia mausteilla. Liha kääritään maissitortilloihin ja lisäkkeeksi guacamolea, chipotlea, kevätsipulia, korianteria, jalapenoa ja sen sellaista.

Maissitortillat


  • 4 osaa maissijauhoja
  • 1 durumvehnäjauhoa
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa
  • Vettä sen verran, että taikinan saa kasaan.


Maissijauhoista tehty taikina on hauras ja hajoaa käsiin helposti kuin vanhat Opelit, joten lättyjen tekeminen vaatii hiukan vaivaa. Kauli letut kahden leivinpaperiarkin välissä ohuen ohuiksi ja paista ne kuumahkolla rasvattomalla pannulla niin, että toinen leivinpaperiarkki on vielä taikinassa kiinni, kun laitat sen pannulle. Siis niin, että taikina on pannulla ja leivinpaperiarkki on ylimmäisenä. Näin ne pysyvät ehjänä.

Chipotle

Chipotle on savustettua chiliä, tavallisemmin jalapenoa ja kuuluu olennaisena osana meksikolaiseen ruokaan. Chipotlea saa Suomesta nykyään kuivattuna ja jos jonkinlaisena kastikkeena. Usein mainitaan, että kyseessä on mieto chili, mutta useimmiten on kyseessä kuitenkin vähintään keskivahva chili, jopa minun kaltaiselleni tehokäyttäjälle. Ehdottomasti paras chipotle jota suomesta saa on kuvissa näkyvä La Costena Chipotle, joka on aivan omaa luokkaansa. Se tulee Meksikosta ja on myös hyvin edullista. Eli halpaa ja hyvää, niin kuin pikaruoan tulee ollakin.




Kommentit

Suositut tekstit