Lampaan kare ja kurpitsapyree
Ruoanlaitto on hauskaa
puuhaa. Joskus vain on vaikeaa keksiä, että mitä sitä tänään oikein keittäisi.
Aina ei jaksa kierrättää samoja vanhoja juttuja jotka hyvin jo osaa ja joku Riñones
al Jerez ei nyt vai hetken mielijohteesta onnistu, koska meidän
osuuskauppajärjestelmän takia munuaisia saa helpommin ja halvemmalla HYKS:istä
kuin kaupasta.Kiva olisi kanssa käyttää kauden aineksia - se kun on niin trendikästä nykyään.
Hyvä vinkki on mennä
nälkäisenä ja pää tyhjänä kauppaan - juuri niin, nälkäisenä ja aistit valppaina.
Tämä siis ei ole sitten mikään ravitsemussuositusblogi vaan elämästä saa mielestäni
joskus nauttiakin. Elämä on se lyhyt hetki syntymän ja kuoleman välissä, ei
siinä tarvitse turhaan kärvistellä.
Kotona oli parvekkeella
kasa nuutuvia yrttejä, vanhempien omenapuut täynnä omenoita. Kaupassa oli
lampaan kareet tarjouksessa ja vihanneshyllyssä oli läjä kurpitsoita. Ainekset
kärryyn, kassan kautta kotiin ja valkoviinipullo auki. Eiköhän tästä jotain
synny.
Lampaan karetta, salsa
verdeä ja kurpitsapyrettä.
Lampaan kare on
ulkofileetä, johon on jätetty kylkiluut ja hieman rasvaa. Se sopii grillaukseen
mitä parhaiten. Itse suosittelen, että kareet grillataan kokonaisena ja
pilkotaan vasta grillauksen jälkeen. Liha jää näin mehukkaammaksi. Grillaa liha hiilillä niin, että sisälämpötila
on noin 55-57 astetta. Anna vetäytyä hetki foliossa ennen kuin leikkaat lihan.
Salsa Verde on yrttien,
sitruunan, valkosipulin ja oliiviöljyn pyhä liitto. Jos siitä haluaa
välimerellisen (joka sopii lampaan kanssa) niin yrteiksi käyvät timjami,
rosmariini, persilja, oregano ja minttu. Palanen suolaista sardellia tekee
terää. Aasialaista sävyä tulee, jos lisää hieman chiliä, korianteria ja
kalakastiketta. Tärkeää on, että yrtit rikotaan morttelissa, ei millään sähkösohottimella
ja anna sen tekeytyä muutama tunti ennen tarjoilua.
Kurpitsa on melonin
sukulainen, mutta hieman kuivempi ja ”lihaisempi”. Tein kurpitsanpyreen samalla
tavalla kuin perunamuusin. Happamuutta edusti yksi kotimainen omena, ryhtiä
antoi muutama peruna ja kivan säväyksen muutama morttelissa rikottu
saksanpähkinä ja salvia.
Grillatut lampaankareet
Ripottele lihaan suolaa
ja anna sen imeytyä huoneenlämmössä. Grillaa tavoitelämpötilaan
- Salsa Verde
- Timjamia
- Rosmariinia
- Minttua
- Sardelli
- Sitruunankuorta
- Sitruunamehua
- Valkosipulia
- Oliiviöljyä
- Suolaa ja pippuria
Muhennat ainekset
morttelissa ja anna maustua
Kurpitsapyree
- Kurpitsaa
- Perunaa
- Saksanpähkinää
- Salviaa
- Omenaa vähäsen
- Voita ja kermaa
- Suolaa
Keitä perunat ja
kurpitsat kypsäksi, lisää loput ainekset ja soseuta. Minun jäi vähän löysäksi,
mutta se ei makua haittaa.
Vesi herahti kielelle... maistuisi :)
VastaaPoista