Spaghetti alla Carbonara ja Carpaccio di Cipriani







Karppaus on nyt kuuminta hottia ja tästä johtuen ruokavalioni pääpaino on ollut hiilihydraattipitoisissa ruoissa. Suhteeni pastaan on aina ollut hieman kaksijakoinen – mutta koska siinä on paljon hiilareita, joten mikäs siinä.

Spaghetti alla Carbonaran synnystä en tahtonut löytää luotettavaa tietoa, toisten lähteiden mukaan se oli jo Roomalainen keksintö ja toisten mukaan taas viime vuosisadan puolelta. Oli niin tai näin, niin ”autenttisen” ohjeen löysin – mistäs muualta kuin Könemannin Culinaria Italia kirjasta. Könemannin Culinaria sarja on muuten keittokirjojen raamattu, suosittelen niitä jokaiselle ruokakulttuurista kiinnostuneelle.  

Itse laiton pastaan persiljaa ohjeen ulkopuolelta, koska persilja on hyvää. Kerma, jota joissain ohjeissa saattaa olla, ei missään nimessä kuulu mukaan, se pilaa koko pastan.

Carpaccio on kotoisin Venetsian legendaarisesta Harry´s Barista. Henkilääkäri suositteli baarissa taajaan asioivalle kreivittärelle (Amalia Nani Mocenigo) runsaslihaista ruokavaliota vähäverisyyden vuoksi, joten baarimikko Giuseppe Cipriani loi tämän yksinkertaisen ateria tähän tarpeeseen. Nimi Carpaccio tulee renessanssitaiteilija Vittore Carpacciolta, joka oli tunnettu punasävyisistä töistään.



Spaghetti alla Carbonara

Spaghettia
Possun poskea (ja mistäs sitä saa? No ei mistään, savustettu possunkylki käy hyvin)
Pecorinoa
munankeltuaista
oliiviöljyä
(persiljaa)
valkosipulia
suolaa
pippuria

Pilko possu pieneksi ja paista niin pitkään, että se alkaa ”paukkumaan”. Lisää sekaan pilkottu valkosipuli ja oliiviöljy. Keitä spaghetti lähes kypsäksi ja lisää sinne edellisen keitoksen lisäksi persilja, raastettu pecorino sekä munakeltuainen. Sekoita, annostele ja tarjoa heti. Mausta runsaalla mustapippurilla.



Carpaccio di Cipriani

Naudan sisäfileetä
Majoneesia (itse tehtyä…)
Ranskankermaa
Woosteria
Tabascoa

Leikkaa hyhmäinen, raaka sisäfilee niin ohuiksi siivuiksi kuin pystyt ja lado nätisti lautaselle. Mausta suolalla, pippurilla ja kastikkeella.

Kastike Carpacciolle

Majoneesia
Ranskankermaa
Tabascoa
Woosteria




Viinisuosituksena Tommasin Ripasso Valpolicella, joka on niin Espanjalainen kuin Italialainen viini voi olla.


Kommentit

  1. Savustettua sianposkea sai ainakin pari vuotta sitten virolaisesta kaupasta Kallion 3. linjalta. Kauppa muutti Pasilaan eikä jaksa käydä niin pitkällä, mutta virolaisessa kaupassa oli muutenkin laadukkaan oloisia lihatuotteita. Nykytilannetta en tiedä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit