Thai-Food




Thaimaalainen keittiö poikkeaa kaikista muista maailman keittiöstä siinä – kuten kaikki muutkin maailman keittiöt, että se on erittäin lähellä sydäntäni. Thaikku-ruokaa tulee vain harvemmin tehtyä ja syy siihen on ilmeinen: Thaimaa on lähellä päiväntasaajaa. Päiväntasaajalla on aina kesä. Kesällä on aina saatavilla tuoreita raaka-aineita. Jos tuoreita raaka-aineita on aina saatavilla, niin minkäänlaista säilöntäikulttuuria tyyliin Venäjä ei oikein tahdo syntyä, joten kaikki ruoka tehdään ehdottoman tuoreista aineksista. Näitä mainittua tuoreita raaka-aineita ei sitten suomesta saa – ainakaan joulukuussa.  

Koska Thaimaan matka on kohta edessä, niin pakkohan tässä oli yrittää. Teknisesti thaikkuruoka on hyvin yksinkertaista valmistaa jos ne em. raaka-aineet vain ovat kasassa. Ymmärrän toki, että ajankohta on pahin mahdollinen. Lusikallinen thaimaalaista rapukeittoa (Tom Yang Kung) suuhun ja katse ulos neukkukuution ikkunasta tähän aikaan vuodesta on yksi niistä harrastuksista jotka kuivattavat selkäydintä. Mutta yrittänyttä ei laiteta.

Tom Yang Kung


Tom Yang Kung

Tätä keitto saa jokaisesta thaimaalaisesta kuppilasta ja se on aina hyvää.


  • Tiikeriravun pyrstöjä ( raa’at harmaita, keitetyt punaisia. Raakoja siis)
  • inkivääriä (galang)
  • tuoretta thai-chiliä
  • valkosipulia
  • sieniä (ei kärpäs- tai jalkasieniä) 
  • kalakastiketta (thaimaassa ei käytetä suolaa sellaisenaan, kalakastiketta sen verran että suola on kohdillaan)
  • tomaattia
  • limen kuorta ja mehua
  • sitruunaruohoa (ei saa suomesta, ei ainakaan sellaista joka kelpaa. Jätin väliin)
  • ripaus punaista curry-tahnaa
  • korianterin lehtiä



Keitä vesi. Lisää kaikki ainekset rapuja ja korianteria lukuun ottamatta. Anna kiehua hetki ja lisää ravut. Annostele lautaselle ja koristele runsaalla korianterilla.


Possua ja valkosipulia (Moo Tod Gratiem) Neukkukuution tapaan.

Moo Tod Gratiem


Yleinen ja helposti lähestyttävä thaikkuruoka. Versioita on lukuisia, mutta yhteistä kaikille on, että valkosipuli ei ole mauste vaan ainesosa.

  • Possun lihaa
  • valkosipulia (useita yksilöitä)
  • chiliä
  • seesami-öljyä
  • cashew pähkinöitä
  • punaista curry-tahnaa
  • osterikastiketta
  • kalakastiketta (suolaa)
  • korianteria


Leikkaa possu ohuiksi siivuiksi ja paista rapeaksi seesami-öljyssä. Lisää currytahna, paaaljon valkosipulia, kalakastike, cashew pähkinät, chili, osterikastike ym ainekset jotka unohdin mainita. Koristele korianterilla ja tarjoa jasmiini-riisin kera.

Viinisuositus on vaalean helmeilevä ja raikas Singha-olut.



Gran Turismo



Kommentit

Suositut tekstit