Thai-Food
Thaimaalainen keittiö poikkeaa kaikista muista maailman keittiöstä
siinä – kuten kaikki muutkin maailman keittiöt, että se on erittäin lähellä
sydäntäni. Thaikku-ruokaa tulee vain harvemmin tehtyä ja syy siihen on ilmeinen:
Thaimaa on lähellä päiväntasaajaa. Päiväntasaajalla on aina kesä. Kesällä on
aina saatavilla tuoreita raaka-aineita. Jos tuoreita raaka-aineita on aina
saatavilla, niin minkäänlaista säilöntäikulttuuria tyyliin Venäjä ei oikein
tahdo syntyä, joten kaikki ruoka tehdään ehdottoman tuoreista aineksista. Näitä
mainittua tuoreita raaka-aineita ei sitten suomesta saa – ainakaan joulukuussa.
Koska Thaimaan matka on kohta edessä, niin pakkohan tässä
oli yrittää. Teknisesti thaikkuruoka on hyvin yksinkertaista valmistaa jos ne
em. raaka-aineet vain ovat kasassa. Ymmärrän toki, että ajankohta on pahin
mahdollinen. Lusikallinen thaimaalaista rapukeittoa (Tom Yang Kung) suuhun ja
katse ulos neukkukuution ikkunasta tähän aikaan vuodesta on yksi niistä harrastuksista jotka kuivattavat selkäydintä. Mutta yrittänyttä ei laiteta.
![]() |
Tom Yang Kung |
Tom Yang Kung
Tätä keitto saa jokaisesta thaimaalaisesta kuppilasta ja se
on aina hyvää.
- Tiikeriravun pyrstöjä ( raa’at harmaita, keitetyt punaisia. Raakoja siis)
- inkivääriä (galang)
- tuoretta thai-chiliä
- valkosipulia
- sieniä (ei kärpäs- tai jalkasieniä)
- kalakastiketta (thaimaassa ei käytetä suolaa sellaisenaan, kalakastiketta sen verran että suola on kohdillaan)
- tomaattia
- limen kuorta ja mehua
- sitruunaruohoa (ei saa suomesta, ei ainakaan sellaista joka kelpaa. Jätin väliin)
- ripaus punaista curry-tahnaa
- korianterin lehtiä
Keitä vesi. Lisää kaikki ainekset rapuja ja korianteria lukuun
ottamatta. Anna kiehua hetki ja lisää ravut. Annostele lautaselle ja koristele
runsaalla korianterilla.
Possua ja valkosipulia (Moo Tod Gratiem) Neukkukuution
tapaan.
![]() |
Moo Tod Gratiem |
Yleinen ja helposti lähestyttävä thaikkuruoka. Versioita on
lukuisia, mutta yhteistä kaikille on, että valkosipuli ei ole mauste vaan
ainesosa.
- Possun lihaa
- valkosipulia (useita yksilöitä)
- chiliä
- seesami-öljyä
- cashew pähkinöitä
- punaista curry-tahnaa
- osterikastiketta
- kalakastiketta (suolaa)
- korianteria
Leikkaa possu ohuiksi siivuiksi ja paista rapeaksi seesami-öljyssä.
Lisää currytahna, paaaljon valkosipulia, kalakastike, cashew pähkinät, chili,
osterikastike ym ainekset jotka unohdin mainita. Koristele korianterilla ja
tarjoa jasmiini-riisin kera.
Viinisuositus on vaalean helmeilevä ja raikas Singha-olut.
![]() |
Gran Turismo |
Kommentit
Lähetä kommentti