Peuranpaisti





Peuran lihaa on hyvää, mureaa ja vähärasvaista aivan kuten riistan kuuluu ollakin. Peuran paistista saa huomattavasti maukkaamman paistin kuin lehmästä jos sen valmistaa hyvin. Koska peruan liha on käytännössä rasvatonta ja lehmää tiheäsyisempää, pitää sen kypsentämisessä olla erityisen tarkkaavainen jottei ”mene yli”. Silloin tulee kengänpohjaa.

Riistan maku on peurassa jos ei hallitseva – niin ainakin läsnä. Riistan maku on hieman karvaan maksamainen. Riistan makua ei haluta maustamisella enää korostaa, muttei toisaalta peittääkään, koska muuten koko hommasta häviä juju. Riista maustetaan niin, että maut ovat sopusoinnussa. Punaviini, happamat marjat ja makeat maut ovat riistan ystäviä.

Riista kaipaa seurakseen tuhtia viiniä, koska riista itsessään on maukasta ja sen kanssa tarjottavat lisäkkeet samoin. Suosittelen lämpimästi jotain parempaa Eteläafrikkalaista Pinotagea josta löytyy kahvisia sävyjä.


Peuran paisti

Peuran paistia (itse tein sisäpaistista)
Voita paistamiseen
Suolaa ja Pippuria


Ota paisti hyvissä ajoin huoneen lämpöön. Hiero paistin pintaan suolaa ja vastarouhittua mustapippuria. Kuumenna pannu kuumaksi ja ruskista paistin pinta voissa nopeasti niin, että lihan syyt menevät kiinni. Paista uunissa mahdollisimman miedolla lämmöllä niin, että sisälämpötila on 58 astetta. Nyrkkisääntönä uunin tulisi olla tuplaten lämpimämpi kuin haluttu sisälämpötila. Mittari on must. Kun 58 kilahtaa näyttöön, niin ota paisti ulos ja anna vetäytyä reilu 10 min. ennen kuin leikkaat sen ohuiksi siivuiksi.

Kastike

Kaada paistoliemi vuoasta pannulle, lisää punaviini ja demi glace -kastikepohjaa. Sekoita joukkoon katajanmarjaa, tuoretta rosmariinia sekä makeaa puolukkahilloa ja anna kiehua, kunnes neste on vähentynyt puoleen. Lisää lopuksi joukkoon nokare voita. Siivilöi krämmäleet pois.

Tarjoa uunijuuresten kanssa.




Kommentit

Suositut tekstit