Tuoretta kuhaa ja Kanarian saaria
Täällä ne isot kalat uivat |
Kalastaja ja iso kala |
Isot kalat odottavat perkuuta |
Muistan joskus kehuneeni, että jos saisin valita viimeisen
aterian, niin olisi se lehtipivi. Onneksi sain mahdollisuuden valita uudelleen.
Mitä enemmän jonkin asian eteen näkee vaivaa, sen paremmalta se maistuu.
Kanarian matka on kohta edessä ja nyt yhdistellään ennakkoluulottomasti kaikkea
Kanariansaarten ja Lapin väliltä. Pääosaa esittää kala, tarkemmin siis tuore
kala Espoonlahden perukoilta. Uskallan väittää, että suuri osa suomalaista ei
ole koskaan päässyt maistamaan todella tuoretta kalaa. Mikään muu ruoka-aines
ei ole yhtä herkkä tuoreudelle kuin merestä tullut kala. Kala on parhaimmillaan
noin 10-12 tuntia siitä, kun se on pyydetty. Tämä siitä syystä, että liha on
sopivan vetäytynyt kun ”rigori” on hellittänyt.
Tämän jälkeen kalan rasva alkaa nopeasti härskiintyä, syötävää se on
toki tämän jälkeenkin, mutta maku heikkenee ajan neliössä.
Tuore kala ei haise miltään, tuoreen kalan silmät ovat
kirkkaat, tuoreen kalan liha on kiinteää, tuoretta kalaa ei saa kaupasta kuin
erikoistapauksissa jos silloinkaan. Tuore kala pitää pyytä itse -
valitettavasti. Jos me olisimme
vaativampia asiakkaita ja haluaisimme ostaa kaupasta kalaa joka on uinut eilen
samaan kellonaikaan kuin sitä tiskiltä ostamme, niin meille myytäisiin
sellaista. Nyt tyydymme lähes pilaantuneeseen maailman ympäri lentäneen
norjalaiseen kasvatettuun loheen.
Kuha täytettynä voilla ja tillillä |
Sama, mutta kypsänä |
Tuore kala ei reseptejä kaipaa. Kunhan sen nyt jotenkin
lämmittää, kernaammin ali kuin yli. Tänään lautasella oli uunikuhaa,
ruttuperunoita (Papas Arrugadas) ja mojo-kastikketa (salsa mojo picón ja salsamojo verde). Kastikkeet ovat tyypillisiä lisäkkeitä lähes
jokaisessa ravintolassa Kanariansaarilla. Punaista kastiketta pidetään sopivana
lihalle ja vihreää kalalle. Näin onkin, mutta ei pidä antaa sen rajoittaa.
Salsat, vihreä ja punainen |
Salsa Mojo Picón
Punainen mojo on erittäin maukas chili-kastike eikä se
muistuta maultaan oikein mitään muuta kastiketta. Se on todella herkullista ja
sitä kannattaa tehdä itse, koska aineksia saa lähes mistä tahansa kaupasta.
Vihreä kastike kanarialainen versio salsa verdestä, erittäin herkullista sekin,
etenkin kalan kanssa.
Ruttuperunat (papas arrugadas) on kanarialaisittain keitetyt
perunat. Tässä vaiheessa kannattaa muistaa, että perunat saapuivat aivan ensimmäiseksi
Kanarian saarille sen jälkeen kun konkistadorit olivat kaivaneet mukulat ylös
Perun vuoristosta. Perinteisesti kyse ei ole muusta kuin kuorineen merivedessä
keitetyistä perunoista.
- tuoretta mietoa chiliä (esim jalopeno)
- valkosipulia
- juustokuminaa
- paprikajauhetta
- valkoviinietikkaa
- oliiviöljyä (paaljoon)
- suolaa (niin, että tuntuu)
Ainekset vain astiaan ja Bamiksilla sekaisin. Huom! Kastike
ei ole valmis heti, vaan se pitää valmistaa ainakin vuorokausi etukäteen jotta
maut tekeytyvät. Se säilyy hyvin jääkaapissa jos kaikkea on paljon…
Salsa Mojo Verde
- korianteria
- persiljaa
- valkosipulia
- sitruunamehua
- valkoviinietikkaa
- Anjovista (1 filee riittää, siis suolaan säilöttyä sardellia, ei Abban kilohailihässäkää)
- juustokuminaa (ei paljon)
- suolaa
Ja tämäkin Bamiksilla tahnaksi, valmista heti nautittavaksi.
Kaiken vaivannäön jälkeen tätä saatiin lautaselle |
Papas Arrugadas
- Perunaa (puikula kruunaa kaiken)
- suolaa noin 2-3 rkl kiloa perunoita kohden
Keitä potut suolavedessä. Kaada suurin osa keitinvedestä
pois ja anna lopun porista pienellä lämmöllä välin kattilaa heilutellen niin,
että perunat saavat kivan suolakuoren.
Viinisuositus |
Kommentit
Lähetä kommentti