Pita Gyros



Tätä kirjoittaessani Kreikan matka on vielä edessä, joten on korkea aika valmistaa kreikkalaista pikaruokaa. Kreikan vastine lihikselle kahdella nakilla on pita gyros. Gyrosta saa kreikassa kaikkialta edulliseen hintaan ja se on todella maukasta. Itse tehtynä gyros ei kuitenkaan ole pikaruokaa, koska valmiina ostettavat pitaleivät ovat sanonko mistä - on ne tehtävä itse. Pita gyros on pitaleipään käärittyä lihaa, tsatsikia, tomaattia ja tuoretta sipulia. Kreikassa annokseen tavataan laittaa vielä muutama suolainen ranskanperuna, mutta se on mielestäni hieman turhaa. Liha on tavallisesti vartaassa kypsynyttä karitsaa, possua, kanaa tms.

Jaa, entäs se lopputulos? Oli todella onnistunutta, mutta koska ranskanperunat puuttuivat, lihaan kannattaa lisätä mieluummin liikaa suolaa kuin liian vähän.

Gyros-liha

lihaa (karitsaa, possua, kanaa tms. mielellään jotain rasvaista sorttia, ei mielellään filettä)
oreganoa
paprikajauhetta
mustapippuria
juustokuminaa
valkosipulia
oliiviöljyä
sitruunamehua


Leikkaa liha ohuen ohuiksi siivuiksi ja mausta se oreganolla,paprikajauheella, mustapippurilla, juustokuminalla, valkosipulilla ja oliiviöljyllä. Kypsennä liha hyvin ja mausta lopuksi sitruunamehulla.


Pitaleipä


2 ½ dl vettä
5 dl durumvehnäjauhoja
suolaa
oliiviöljyä
hiivaa


Sekoita taikina ja anna kohota. Kauli leivät hieman pitsapohjaa paksummiksi lätyiksi ja paista ne pannulla ilman rasvaa.



Tsatsiki


Kreikkalaista jogurttia
kurkkua
valkosipulia
minttua tai vaihtoehtoisesti tilliä
hunajaa
sitruunamehua
oliiviöljyä
suolaa
pippuria


Kuori kurkku, poista siemenet ja raasta se karkeasti. Hienonna minttu. Raasta valkosipuli. Lisää ne jogurttiin ja mausta hiukkasella oliiviöljyä, lurauksella sitruunamehua, reilulla mintulla, aistillisesti hunajaa sekä suolalla ja pippurilla. Sekoita ja anna maustua muutama tunti.


Täytteet


tomaattia
mietoa sipulia (kevätsipuli on jumalaista)


Lopuksi kaikkea leivän päälle, kääreeksi, palanen limeä Millersin Genuine Draftiin ja kali oreksi!




Kommentit

Suositut tekstit