Minttupesto



Kaikista maailman yrteistä minttu on kenties se kaikkein ”paras”, siis minun mielestäni. Minttu sopii kaikenlaisiin ruokiin, sen maku on voimakas mutta siltikään ei dominoiva. Mintun makua ei voi millään oikein korvata. Minttulajeja on maailmassa vaikka kuinka paljon, Suomessakin useampaa lajia. Yleisin mausteminttu on viherminttu (Mentha spicata) jota kasvaa Suomessa monivuotisena viljeltynä sekä villiintyneenä.


Jostain kumman syystä kaupoissa myytävä minttu on kaikista tuhansista minttulajeista se kaikkein surkein, sillä ei ole mitään tekemistä mintun kanssa. Oikeaa minttua ei voi korvata tällä Järvikylän vesiviljellyllä rikkaruoholla. En tiedä kuinka ovatkaan saaneet siitä niin mauttoman? on varmasti vaatinut aikaa ja vaivaa, koska minttu on kuitenkin helpoimmin viljeltäviä kasveja.




Minttupesto


kasapäin minttua (omasta tai naapurin puutarhasta, EI Järvikylän vetisiä varsia)
pienempi kasa persiljaa
valkosipulia
manteleita
pistaasinsydämiä
pinjan-siemeniä
raastettua pecorinoa
oliiviöljyä
maapähkinäöljyä
pieni luraus balsamicoa
suolaa & pippuria


Hienonna pistaasit, männynsiemenet ja mantelit morttelissa. Leikkaa mintut, persilja sekä valkosipuli terävällä veitsellä hienoksi. Raasta juusto. Sekoita kaikki tahnaksi maapähkinäöljyn/oliiviöljyn kanssa ja mausta runsaalla suolalla, kohtuupippurilla ja pienellä lurauksella balsamicoa. Anna töhnän maustua jääkaapissa seuraavan päivään.


Minkä kanssa tätä sitten syödään? En osaa sanoa, kunhan väsäsin.


Kommentit

Suositut tekstit