Vinkkejä joulupöytään
Lohenmäti ihan läheltä |
Kalaruoat ovat mielestäni parhautta suomalaisessa
joulupöydässä ja ennen kaikkea kalan mäti on herkullista. Valitettavasti tein
sellaisen havainnon, että mädin hinta on noussut hurjasti vuosi vuodelta aivan naurettaviin
lukemiin, samaan aikaan kun valikoima on supistunut. Kaupasta saa kirjolohen,
siian ja muikun mätiä, satunnaisesti mateen mätiä ei oikein mitään muuta, sääli.
Jos on mahdollisuus itse kalastaa, niin
lähes kaikkien kalojen mäti on hyvää. Mainittakoon, että mielestäni simpun mäti
parasta kaikista, se on vihertävää ja siinä on vieno pähkinäinen maku. Kiisken
mätiä pidetään Venäjällä suuressa arvossa, en ole tosin päässyt itse
maistamaan. Hauen mäti ei häviä siian mädille ollenkaan ja suuressa hauessa
sitä saattaa olla paljonkin. Itse kalastettu mäti pitää pakastaa ennen
syömistä. Pakastettu mäti tahtoo olla hieman vetistä, joten se kannattaa
valuttaa kahvinsuodattimen kiinteytyäkseen.
Tarina kertoo, että venäjän tsaareilla oli mukanaan kultainen kuula
jolla he koettelivat kaviaarin laadun. Laadukkaaseen kaviaariin ei kuula vajonnut.
Vinkkejä joulupöytään
Ouzo-graavattu siika
Fileoi siika ja nypi pystyruodot pinseteillä tai viillä pois
veitsellä. Ruodot tuntee sormilla fileen päältä. Mausta tillillä, korkillisella
ouzoa fileetä kohden, pippurila, hyppysellisellä sokeria ja runsaalla
merisuolalla. Anna maustua noin vuorokauden. Syödään makean saaristolaisleivän
kanssa joka kivasti leikkaa kalan suolaisuutta.
Vinkki seuraavan kauden Top Chef-kokeille, jotka eivät koskaan ole käsitelleet ”pyöreää” kalaa. Näin pyöreästä kalasta saadaan fileitä |
Mäti krustadit
Sekoita mäti smetanaan ja pieneen määrään sipulihakkelusta,
mausta pippurilla ja täytä sillä krustadit. Kruunaa krustadi tillillä ja pienen
pienellä sitruunalohkolla.
Savuporo krustadit
Leikkaa savuporo pieneksi ja sekoita se maustamattomaan
tuorejuustoon ja persiljaan. Mausta reilusti pippurilla ja täytä krustadit.
Kommentit
Lähetä kommentti