Sisäpiirikauppa kunniaan


Arvopaperipörssi on markkinapaikka, jossa kauppaa käydään yrityksen osakkeilla ja muilla rahoitusinstrumenteilla. Osakkeiden hinta on kelluva, tarkoittaen, että hinta määräytyy vapaasti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kysyntä ja tarjonta määrittelee hinnan, kysynnän ja tarjonnan määrittelee taas yleinen saatavilla oleva informaatio kaupankäyntikohteesta. Pörssin hinnoittelu on tästä syystä hyvin tehokasta. Tehokkailla markkinoilla kaikki olemassa oleva informaatio on osakkeen hinnassa, siis ainakin teoriassa ja mahdolliset hinnoitteluvirheet karsiutuvat tehokkaasti. Siltikin jostain kumman syystä kaupankäynti pörssissä on kielletty jos kaupankäynnin tukena käytetään informaatiota jota ei ole julkisesti saatavilla. Tällaista kauppaa kutsutaan sisäpiirikaupaksi ja touhu on kielletty rahoitusmarkkinoiden uskottavuuden vuoksi. Väite on absurdi, koska sisäpiiritiedon tehokas käyttö tehostaisi markkinoita entisestään. Suomessa rahoitusmarkkinoita valvoo Finanssivalvonta joka työllistää armeijan valvojia, konsultteja, virkamiehiä jne. Jokainen ”oikeaan aikaan” tehty osakekauppa tutkitaan ja tuomio tulee oli kauppa tehty sisäpiiritietoa hyväksikäyttäen tai ei. Ihmetystä herättää, että miksi moinen ylipäätään pitää kieltää? Lain mukaan sisäpiirikauppa on rikos. Rikoksella on aina uhri, tietyissä tapauksissa uhri on rikoksentekijä itse, esimerkkinä otetaan turvavyö- tai moottoripyöräilijän kypäräpakko. En keksi suomen rikoslaista kuin kaksi rikosta joilla ei ole lainkaan uhreja; toinen on sisäpiirikauppa ja se toinen on jumalanpilkka (17 luvun 10 §). Sisäpiirikaupassa ei ole uhreja – ainoastaan voittajia.

Osakekaupassa on aina kaksi osapuolta, ostaja ja myyjä. Oletetaan, että ostajalla on sisäpiiritietoa ja hän haluaa ostaa lisää osakkeita koska tietää niiden arvon kohta nousevan, myyjällä tätä tietoa ei ole käytettävissään. Tässä esimerkissä ostaja on voittaja ja myyjä häviäjänä. Merkillepantavaa on se, että myyjä olisi myynyt osakkeet joka tapauksessa oli ostajalla sisäpiiritietoa tai ei. Sisäpiirikaupan salliminen tai kieltäminen ei olisi vaikuttanut hävinneen osapuolen myyntipäätökseen mitenkään, joten miksi kieltää? Sisäpiirikauppa on kateusrikos joka ei nykypäivänä enää kuuluisi rikoslakiin vaan Akvinolaiseen hyve-etiikkaan.

Tässä vaiheessa on pakko mainita, että sisäpiirikauppaa ei pidä sekoittaa keinotekoiseen markkina-arvon vääristelyyn esim. tase-arvoja vääristämällä, tällainen touhu on täysin verrattavissa urheilumaailmasta tuttuihin sopupeleihin. Tähän toivosi Finanssivalvonnankin keskittävän teränsä harmittoman sisäpiirikaupan sijaan. Valitettavasti höveli kirjanpitolaki antaa yrityksille mahdollisuuden ihan laillisesti kaunistella taseitaan kaikella roskalla.

Kommentit

Suositut tekstit