Sony NEX-5N ensitunnelmat


Sony NEX-5N 



Sonylta on juuri ilmestynyt uusi peilitön järjestelmäkamera NEX-5N ja pakkohan sellainen oli saada. Erityisen mielenkiintoisen kamerasta tekee sen APC-C kokoinen kenno, joka mahdollistaa vastaavan kuvanlaadun kuin ”oikeissa” järjestelmäkameroissa. 16 Megapikselin kenno on sama jota käytetään esim. Nikonin ja Pentaxin uusissa järjestelmärungoissa. Kun metsästetään hyvää kuvanlaatua, niin kennon koko on se mistä lähdetään liikkeelle. Kennon koolla tarkoitan fyysistä kokoa, en megapikseleitä. Pientä kennoa on mahdoton tehdä yhtä hyväksi kuin suurempaa, fysiikan lakeja ei voi tässä ohittaa. Teknisiltä ominaisuuksiltaan kennon pitäisi olla parasta mitä nyt saatavilla, joten siltä osin kaiken pitäisi olla kunnossa.

Kokovertailua Canon 40D ja Sony NEX-5N edestä

Kokovertailua Canon 40D ja Sony NEX-5N Takaa


Kamera on pieni, todella pieni kun sitä vertaa esim. Canonin 40D – runkoon. Kennon koko asettaa kuitenkin rajoitteita objektiivien koolle, niitä kun ei saa yhtä pieniksi kuin esim. Olympuksen PEN-kameroissa, joissa on pienempi kuvakenno. Pienuudesta on etua, mutta myös haittaa: Suljinaikaa ei saa käsivaralta mitenkään niin pieneksi kuin suuremmissa rungoissa, koska laukaisimen painaminen tahtoo heilauttaa pientä kameraa. Ehkäpä harjoittelu tässä auttaa. Toinen ongelma on, että pienet nappulat tekevät kamera säätämisen (ISO, valotus jne.) hankalammaksi kuin CaNikoneissa. Hanskat kädessä se lienee mahdotonta, joten ammattilaisen työkaluksi tästä ei ole vaikka kuvanlaatu olisikin erinomainen.

OM Zuiko 35-105mm adapterilla kiinnitettynä



Peilitön tarkoittaa tällaista, siksi kameraan saa kiinni putken kuin putken
Kontrasti korostuu valkoisella kun tarkennus on kohdillaan


Kameraan ei toistaiseksi ole saatavilla kovinkaan laajaa objektiivivalikoimaa ja mukana tullut kittilasi 18-55mm ei ole optisesti kovin kummoinen, mutta lisää putkia on varmasti tulossa, sillä NEX on etenkin Japanissa todella suosittu. Rajoittunut objektiivivalikoima ei ole minulle mikään ongelma, koska kameraan saa adapterilla kiinni lähes linssin kuin linssin. Adaptereita saa Ebaysta parin kympin hintaan.
Adaptereilla liitettävissä vanhemmissa objektiiveissa ei ole automaattitarkennusta, mutta manuaalinen tarkennus on tällä kamera tehty todella toimivaksi. MF-assist –toiminto näyttää suurennetun kuvaosion näytöllä ja peaking-toiminto korostaa kontrastia kun tarkennus on kohdillaan.


Kuvanlaatu – kuten tuli jo todettua on tässä kamerassa todella hieno, etenkin jos eteen laittaa laadukkaan lasin. Laadukkaan AA-suotimen ansiosta kuvat ovat teräviä. Dynamiikka on laaja, mahdollistaen lähes HDR-tyyppisen efektin ihan normaaleista kuvista. Hämäräkuvausominaisuudet ovat parasta mitä kroppikennoissa on tähän asti tullut vastaan. ISO 6400 on täysin käyttökelpoinen lähes mihin tahansa käyttöön. Kamera ei ole vielä Adoben ohjelmistojen (Lightroom/Photoshop) tuettujen listalla, joten RAW-kuvien kehitys Lightroomissa vaati pikkaisen kikkailua, joten en ole saanut värejä täysin luonnonmukaisiksi mutta lähelle silti. 

Muutama otos kyseisellä kameralla. Objektiivina kahdessa ensimmäisessä OM Zuiko 28mm F/2 (klikkaamalla alkuperäiseen kokoon):






Kommentit

Suositut tekstit