Lehtipihvi
![]() |
Lehti |
![]() |
Pihvi |
Amerikkalaisessa elokuvissa tarjotaan kuolemaantuomitulle
aina mahdollisuus tilata viimeiseksi ateriaksi omaa suosikkiateriaa. Jos itse
joutuisin tällaisen – ei ehkä niin miellyttävän valinnan eteen, niin tilaisin
tietenkin miehekkään annoksen pallokalan maksaa korvasienikastikkeella. Mutta
jos minulta suosikkiruokaa kysytään, niin olisi se sitten varmaankin
lehtipihvi.
Isäni serkulla oli aikoinaan ravintola Kivenlahdessa josta
sai vallan mainiota lehtipihviä. Tämä oli ajalta jolloin tuoppi oli urho ja
presidenttinä hääräsi muuan Kekkonen. Ravintoloissa oli vahtimestarit, bordellinpunaiset
loosit ja tuhkakupit.
Myöhemmin tätä herkkua on tultu syötyä vain harvakseltaan. ”Oikeissa”
ravintoloissa sitä ei oikein kehtaa tilata, vähän kuin tilaisi aterian päälle
Irish Coffeen, noloa. Renkomäen ABC:lta
lehtipiffiä kyllä saisi, mutta nyt puhutaankin ruoasta joka pitäisi oikeasti
syödä.
Lehtipihvi pitää siis tehdä itse. Sen valmistaminen ei
olekaan niin yksinkertaista jos siitä haluaa oikein maukasta. Tällä ohjeella se
onnistunee.
Lehtipihvi
![]() |
Ennen nuijaa |
![]() |
Nuijan jälkeen |
Laadukasta punaista lihaa (filee)
Lehtipihvi on nimensä mukaisesti ohut. Pihvi hakataan
lihanuijalla ruokakelmun alla lehdenohueksi. Lihan pitää olla laadukasta
(mureaa). Itse tein sen naudan sisäfileestä. Paistista tulee sitkeä pihvi. Sitkeä
liha on sitkeää, vaikka sen ohueksi nuijisikin, joten tässä ei parane tinkiä. Pihvi
paistetaan voissa pannulla ja paistoaika on hyvin lyhyt. Laita pihvi kuumalle pannulle
ja käännä heti kun lihanesteet puskevat pintaan, tähän ei mene kuin korkeintaan
30 sekuntia. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoa heti.
Lehtipihvi maustetaan maustevoilla. Maustevoin voi maustaa
miten lystää, mutta seuraava ainakin toimii:
Maustevoi Neukkukuution tapaan
Voita
Piparjuurta
persiljaa
sitruunamehua
suolaa
Piparjuurta
persiljaa
sitruunamehua
suolaa
Raasta runsaasti tuoretta piparjuurta huoneenlämpöiseen
voihin. Lisää sekaan persiljaa, löräys sitruunamehua ja suolaa.
![]() |
Catch-up |
Ketsuppi
Ketsuppi se vaan on hyvää, kysykää vaikka lapsiltanne. Omaan
makuuni valmis ketsuppi on hieman liian etikkaista ja makeaa, mutta sitä on
todella helppo valmistaa itsekin.
Tomaattipyreetä
Etikkaa
hunajaa
osterikastiketta
valkopippuria
suolaa
mausteita
Etikkaa
hunajaa
osterikastiketta
valkopippuria
suolaa
mausteita
Ketsuppi, jos niin haluaa, on helppo pimpata mieleisekseen. Esim.
Meksikolaista makua saadaan chilillä ja juustokuminalla.
Kommentit
Lähetä kommentti