Poulet a l'Arlesienne
Kaikista maailman ruoka-annoksista tämä on se kaikkein
paras, tai ainakin yksi parhaista (vaikka kuvissa tätä ei oikein mitenkään saa näyttämään hyvältä, kun värit puuttuvat). Tämä annos sai minut alkujaan valitettavasti
innostumaan ruoanlaitosta. Kanarian saarten suurimmalla saarella Teneriffalla
on vanha kalastajakylä nimeltään Los Cristianos. Kylä on sittemmin levinnyt
suureksi turistihelvetiksi, mutta Los Cristianosin sydämessä on vielä palanen
tätä kalastajakylää jäljellä. Kylässä toimii yhä ravintola nimeltään El Sol,
jonka belgialainen kokki Jaques Sabatier avasi sinne vuonna 1974. Ravintolan
ideana on tarjota erittäin hyvää ranskalaista ruokaa erittäin hyvistä raaka-aineista.
Annokset ovat reiluja ja yksinkertaisia, mitään faindainingingia ei ole
tarjolla, luojan kiitos. Olen vieraillut kyseisessä paikassa kymmenkunta kertaa,
ensimmäisen kerran joskus 80-luvun lopulla. Olen aina syönyt saman annoksen:
alkupalaksi Soupe à l’oignon (sipulisoppa), pääruoaksi Poulet a l'Arlesienne
(kana) sekä jälkiruoaksi Tarte au citron (sitruunatorttu). Tämä yhdistelmä on
aina osoittautunut jumalaiseksi, muuten minun arviooni ravintolasta kannattaa
suhtautua varauksella, koska en osaa enkä tahdo olla siinä mitenkään objektiivinen.
Anyway ruoka on fantastista millä tahansa mittarilla mitaten. Nyt tarjoan oman
näkemykseni tästä pääruoka annoksesta eli Poulet a l'Arlesienne. Viime
käynnillä Chez Jacques oli mielestäni hieman muuttanut reseptiään ja lisännyt
kastikkeeseen mm. tomaattia joka ei minusta välttämättä täysin sopinut
kyseiseen palapeliin, joten minun versioni saattaa hieman poiketa siitä mitä
siellä nykyään tarjoillaan (palaan joulun jälkeen asiaan).
Poulet a l'Arlesienne
Kana:
kokonaista kanaa (oikeaa kanaa, ei kuivan maan kirjolohee.
Kanaa saa suomesta pakasteena)
porkkanaa
sipulia
valkosipulia
lehtiselleriä
laakerinlehteä
bouquet garni
voita
savustettua paprikajauhetta
suolaa
pippuria
porkkanaa
sipulia
valkosipulia
lehtiselleriä
laakerinlehteä
bouquet garni
voita
savustettua paprikajauhetta
suolaa
pippuria
Keitä kanaa noin 3 tuntia vedessä joka on maustettu
porkkanalla, sipulilla, valkosipulilla, sellerillä, laakerinlehdellä ja suolalla.
Ota kana vedestä ja mausta sen pinta paprikalla, pippurilla ja suolalla. Tunge sen
sisään reilu klöntti voita sekä bouquet garni ja laita uuniin 150 asteeseen
noin pariksi tunniksi. Sen jälkeen tipu on kypsää.
Sauce Arlesienne
kermaa
ranskankermaa
kanalientä (ota kanojen valuttama liemi uunista)
Rakuunaa !
Rrreilusti paprikajauhetta
sitruunamehua
dijon-sinappia
suolaa
pippuria
ranskankermaa
kanalientä (ota kanojen valuttama liemi uunista)
Rakuunaa !
Rrreilusti paprikajauhetta
sitruunamehua
dijon-sinappia
suolaa
pippuria
Kastike on tässä se juttu. Kastikkeen valmistus on
periaatteessa yksinkertaista kunhan muistaa muutaman asian. Ranskakerma EI saa
kiehua, muuten tulee kokkareita. Paprikaa tulee paljon ja rakuunaa vielä
enemmän. Tämä "paljon" on monille reseptikokkaajille hankala käsite,
myös minulle. Jos nyt tein 2 dl kastiketta, niin paprikajauhetta meni 1/2
purkkia ja rakuuna vähintään saman verran. Rakuuna lisätään vasta aivan
lopuksi, koska se ei kestä yhtään lämpöä.
Perunaohje on täällä
El Solilla ei ole kotisivuja, mutta paikka löytyy täältä
Kommentit
Lähetä kommentti