Sydäntalven häränhäntäkeitto
Näin sydäntalvella kun pakkanen paukkuu ja lumi tuiskuaa, on
mitä mukavinta istahtaa takkatulen ääreen ja nauttia kipollinen tujua lihakeittoa jekkutömäyksen kera päivän hiihtoreissun jälkeen. Tuju lihakeitto on yleensä
gulassikeittoa, mutta häränhäntäsoppa on ehkäpä vieläkin miehekkäämpi valinta.
Häränhäntä on erittäin suosittua Espanjassa jostain kumman
syystä. Häränhäntää saa suomesta nykyään yleisesti ja olenkin sitä usein
ostanut koska hintakin on vielä edullinen. Häränhännässä ei ole paljon lihaa,
mutta sitäkin enemmän makua, koska häntä on suora selkärangan jatke. Vähäisestä
mutta maukkaasta lihasta kannattaa mielestäni tehdä ensisijassa keittoa,
muhennosta tehtäessä häntiä saa varata 5-6 ruokailijaa kohden paitsi tietenkin anorektisissa
faindaining-mestoissa #a21dining.
Maukkaan keiton valmistaminen vaatii enemmän aikaa kuin
taitoa. Se, että onko siinä yrttinä timjamia, rosmariinia tai molempia on
herttaisen yhdentekevää, kunhan keitto muhii piiitkään. Taitava kokki osaa
luovia ainesten välissä ja arvioida, että mikä tarpeellista ja mikä ei. Älä
ainakaan tingi hännästä, tomaattipyreestä, laakerinlehdestä ja valmistusajasta.
Häränhäntäkeitto
a la Cubo de Sovietico
- Häränhäntää
- Tomaattipyreettä
- Tomaattia
- Perunaa
- Sipulia
- Purjoa
- Valkosipulia
- Varsiselleriä
- Porkkanaa
- Laakerinlehtiä
- Sitruunamehua
- Voita
- Oliiviöljyä
- Vehnäjauhoja
- Espanjalaista Paprikajauhetta (Pimiento)
- Suolaa
- Pippuria
Kierittele häntiä vehnäjauhoissa ja ruskista voin ja
oliiviöljyn seoksessa. Pilko sipuli, purjo, valkosipuli ja selleri. Raasta
porkkana. Porkkanaa ei saa koskaan laittaa paloina, kypsän porkkanan maku on
hyvä, mutta suutuntuma kouluruokamainen, joten raasta. Lisää kaikki ainekset
kattilaa perunoita lukuun ottamatta. Kypsennä niin kauan, että voit poimia
häntien luut puhtaana keitosta. Aikaa tähän menee painekattilassa noin 4
tuntia, avoimessa kattilassa 10 tuntia, ei haittaa jos menee yli. Lisää viimeisen
tunnin aikana pilkotut perunat soppaan.
Viiniksi tömäkän sopan kanssa pitää olla tuhtia
Espanjalaista ”poltetun maan” viiniä, ei mitään rusinoista uutettuja Amaroneja,
joille on toki aikansa ja paikkansa, mutta ei tämän ruoan kanssa.
Suosittelen näitä:
Kommentit
Lähetä kommentti