 |
Plaza de toros de Ronda |
 |
Tinto de Verano |
 |
Lihaa |
Tv-ohjelmassa Spain - On the Road Again Näyttelijä Gwyneth
Paltrow, kokki Mario Batali, ruokakriitikko Mark Bittman ja iiiihaana espanjalainen
näyttelijätär Claudia Bassols kiersivät ristiin rastiin espanjaa maistellen
kaikenlaisia herkkuja espanjan eri maakunnista. Espanja onkin viime vuonna
noussut gastronomian maailmankartalla arvoon arvaamattomaan. Arvelen, että
suurimmaksi osaksi tämä johtuu muutamasta erityistä mainetta saaneesta
ravintolasta ja joistain kekseliäistä tapas-paikoista. Satunnaiselle matkailijalle
totuus on hieman toinen - Ruoka on eri ravitsemusliikkeissä odotusarvoisesti
pahaa jollet tiedä tarkalleen minne mennä. Jos onnistaa niin silloin
kulinaarinen elämys on taattu.
Ensimmäinen täysosuma löytyi Barcelonasta.
Kiosko. Ravintolan
ja snagarin mielenkiintoinen yhdistelmä, jonka liikeideana on tarjota erittäin
laadukkaita hampurilaisia kohtuuhinnalla onnistuen siinä täydellisesti.
Hampurilainen ei liene Espanjasta kotoisin, mutta nämä olivat niin hyviä, että
tätä kannattaa kehua. Leivät, kastikkeet, lihat ym. kaikki itse tehtyä. Tämä
todistaa, että idean ei tarvitse olla uusi - kunhan sen toteuttaa paremmin kuin
kaikki muut. Jonot ravintolaan ovat huikeat, mutta jonotus kannattaa. Matkallamme
Barcelona - Toledo - Malaga kävimme monessa muussakin oivallisessa
ravintolassa, muttei missään sellaisessa jota voisin suositella yhtä
varauksettomasti kuin Kioskoa. Fuengirolan El Abrevaerossa kannattaa toki
pistäytyä, edullinen perheen vetämä tapas-paikka. Suosittelen lämpimästi. Nyt keskityn omiin tekeleisiini...
 |
Kiosko |
 |
Kiosko |
 |
Kiosko |
 |
Kiosko |
 |
Kiosko |
 |
El Abrevaero |
 |
El Abrevaero |
Iberico-Putte Possu
Iberico-porsas on Espanjalainen, vapaasti kasvanut
mustajalkainen possulajike joka syö pääosin tammenterhoja ja juo lähdevettä.
Vesi ja terhot sijaitsevat muutaman kilometrin etäisyydellä toisistaan, jotta
possut saisivat liikuntaa. Muistutetaan tässä vaiheessa, että suomalainen possu
elää 1 neliön karsinassa ja syö Raison pellettirehua ja omia ulosteitaan.
Suomalainen luomupossu elää 2 neliön karsinassa syöden sitä samaa lahnarehua jossa
vain lukee luomu. Kilo tätä iberico-possun sisäfileetä maksaa Espanjassa vajaat
20 € kg. Iberico-possun valmistus ei eroa normipossusta kuin siinä, että se
jätetään hieman mediumiksi. Njam.
Calamares a la romana
Kalmareita myydään Espanjassa tuoreeltaan käytännössä
jokaisessa ruokakaupassa edulliseen hintaan. kalatiskin setä tai täti vielä
perkaa sen puolestasi, joka on hyvä asia koska perkaaminen vaatii jonkin verran
vaivannäköä. Vaikeaa se ei ole, mutta ärsyttävyydeltään samaa luokkaa kuin
usb-muistitikun kaivaminen ulos sitkeästä muovikotelosta. Kalmari pilkotaan, leivitetään
kevyesti ja friteerataan öljyssä. Maustetaan sitruunalla, suolalla ja aiolilla.
Njam.
Jamon Iberico
Unohtakaa Parmakinkut ja vakuumipakatut Serranokinkut.
Veitsellä leikattu 18 kuukautta kypsytetty Pata Negra on aivan taivaallista.
Once you go black...
Kommentit
Lähetä kommentti