Spain - On the Road Again


  Plaza de toros de Ronda


Tinto de Verano


Lihaa



Tv-ohjelmassa Spain - On the Road Again Näyttelijä Gwyneth Paltrow, kokki Mario Batali, ruokakriitikko Mark Bittman ja iiiihaana espanjalainen näyttelijätär Claudia Bassols kiersivät ristiin rastiin espanjaa maistellen kaikenlaisia herkkuja espanjan eri maakunnista. Espanja onkin viime vuonna noussut gastronomian maailmankartalla arvoon arvaamattomaan. Arvelen, että suurimmaksi osaksi tämä johtuu muutamasta erityistä mainetta saaneesta ravintolasta ja joistain kekseliäistä tapas-paikoista. Satunnaiselle matkailijalle totuus on hieman toinen - Ruoka on eri ravitsemusliikkeissä odotusarvoisesti pahaa jollet tiedä tarkalleen minne mennä. Jos onnistaa niin silloin kulinaarinen elämys on taattu.


Ensimmäinen täysosuma löytyi Barcelonasta. Kiosko. Ravintolan ja snagarin mielenkiintoinen yhdistelmä, jonka liikeideana on tarjota erittäin laadukkaita hampurilaisia kohtuuhinnalla onnistuen siinä täydellisesti. Hampurilainen ei liene Espanjasta kotoisin, mutta nämä olivat niin hyviä, että tätä kannattaa kehua. Leivät, kastikkeet, lihat ym. kaikki itse tehtyä. Tämä todistaa, että idean ei tarvitse olla uusi - kunhan sen toteuttaa paremmin kuin kaikki muut. Jonot ravintolaan ovat huikeat, mutta jonotus kannattaa. Matkallamme Barcelona - Toledo - Malaga kävimme monessa muussakin oivallisessa ravintolassa, muttei missään sellaisessa jota voisin suositella yhtä varauksettomasti kuin Kioskoa. Fuengirolan El Abrevaerossa kannattaa toki pistäytyä, edullinen perheen vetämä tapas-paikka. Suosittelen lämpimästi.  Nyt keskityn omiin tekeleisiini...

Kiosko

Kiosko

Kiosko

Kiosko

Kiosko

El Abrevaero

El Abrevaero



Iberico-Putte Possu

Iberico-porsas on Espanjalainen, vapaasti kasvanut mustajalkainen possulajike joka syö pääosin tammenterhoja ja juo lähdevettä. Vesi ja terhot sijaitsevat muutaman kilometrin etäisyydellä toisistaan, jotta possut saisivat liikuntaa. Muistutetaan tässä vaiheessa, että suomalainen possu elää 1 neliön karsinassa ja syö Raison pellettirehua ja omia ulosteitaan. Suomalainen luomupossu elää 2 neliön karsinassa syöden sitä samaa lahnarehua jossa vain lukee luomu. Kilo tätä iberico-possun sisäfileetä maksaa Espanjassa vajaat 20 € kg. Iberico-possun valmistus ei eroa normipossusta kuin siinä, että se jätetään hieman mediumiksi. Njam.




Calamares a la romana


Kalmareita myydään Espanjassa tuoreeltaan käytännössä jokaisessa ruokakaupassa edulliseen hintaan. kalatiskin setä tai täti vielä perkaa sen puolestasi, joka on hyvä asia koska perkaaminen vaatii jonkin verran vaivannäköä. Vaikeaa se ei ole, mutta ärsyttävyydeltään samaa luokkaa kuin usb-muistitikun kaivaminen ulos sitkeästä muovikotelosta. Kalmari pilkotaan, leivitetään kevyesti ja friteerataan öljyssä. Maustetaan sitruunalla, suolalla ja aiolilla. Njam.




Jamon Iberico


Unohtakaa Parmakinkut ja vakuumipakatut Serranokinkut. Veitsellä leikattu 18 kuukautta kypsytetty Pata Negra on aivan taivaallista. Once you go black...




Kommentit

Suositut tekstit