Sushi
![]() |
Sushi |
![]() |
Carpaccio |
Sushilla tarkoitetaan alkujaan japanilaista etikalla maustettua
riisiruokaa. Sittemmin sen levittyä länteen, sen merkitys on kaventunut
japanilaiseksi riisi-kalaruoksi. Sushin
merkitys on kutakuinkin sama kuin mitä Tex-Mex oli kultaisella 80-luvulla, niin
suosittua se nykyään on. Eikä siinä mitään, koska sushi hyvää ja varmaankin
myös terveellistä särvintä.
Sushin valmistaminen ei ole niinkään ruoanlaittoa vaan
askartelua. Kokki voi vaikuttaa ulkonäköön, muttei juurikaan makuihin. Maut
tulevat lyhentämätöminä suoraan raaka-aineista.
Sushi on parhaimmillaan taivaallista ja kauheimmillaan - no juuri sitä. Maut
ovat teeskentelemättömän puhtaita joita ei voi kikkailemalla peitellä. Tärkein
ainesosa on raaka, tuore kala. Lähes mikä tahansa merikala käy kyseeseen, mutta
omasta mielestäni parhaaseen tulokseen päästään jos kalassa on hieman rasvaa,
jolloin Suomessa lähes ainoaksi vaihtoehdoksi jää lohi, ellei itse kalasta.
Valitettavasti Suomen oligopolisessa kauppiasjärjestelmässä myydään
"tuoretta" norjalaista lohta, joka kasvatettu ja pyydetty kaksi
viikkoa sitten. Tässä ajassa se on typpipakastettu, lähetetty Thaimaahan perattavaksi,
typpipakastettu ja lähetetty takaisin
Norjaan josta sen jälkeen lähimmän Prisman kalatiskille "tuoreena"
myyntiin. Ole siis tarkkana kalatiskillä. Jokainen joskus kalastanut tietää
miltä tuore kala haisee - ei yhtään miltään. Ellei kala ole uinut omin avuin
viimeisen vuorokauden sisällä, kannattaa se jättää tiskiin.
Ei kannata masentua, koska Suomessakin on joskus saatavilla
tuoretta kalaa ihan kaupasta. Vaikeampi tikki on Wasabi eli maustekrassi. Suomessa
tuubeissa myytävät wasabihammastahnat maistuvat vihreäksi värjätyltä Turun sinapilta.
Wasabia voi hyvin tehdä itse piparjuuresta jos hyväksyy, että se on valkoista
eikä vihreätä. Valitettavasti kaupassa myytävä piparjuuri on usein kuivunutta
ja piparjuuri menettää teränsä hyvin nopeasti. Tinkimätön sushi-kokki kaivaa
ylös piparjuurensa itse ojien varrelta, sitä kasvaa näet lähes joka paikassa.
Wasabin, piparjuuren ja sinapin maistuva osa eli sinigriini on kaikissa sama.
Sushi-riisi on turhaa hifistelyä. Jasmin riisi kelpaa vallan
mainiosti kunhan sen keittää vedessä, jonne on heitetty tilkka
riisiviinietikkaa (tai mitä tahansa muuta etikkaa). Pääasia on että riisi
kokkaroituu.
En ole koskaan ollut mikään näpertelijäkokki ja koen sushien
näpertelyn hyvinkin turhauttavana. Tästä
syystä erilaiset sushi-muotit ovat allekirjoittaneelle suureksi avuksi, vaikka
voin hyvin kuvitella, että ne ovat Japanissa aivan yhtä noloja vehkeitä kuin jotkin valkosipulipuristimet täällä
lännessä.
Korealainen Carpaccio
Toivottavasti tätä ei lue kukaan Korealainen. En tiedä mistä
nimen keksin, mutta uskon että tämä maistuu Korealaisille aivan varmasti koska
tämä on hyvää. Eli kyseessä on Carpaccio joka maustetaan seesamiöljyllä,
tuoreella inkiväärillä ja soijalla. Njam.
Kommentit
Lähetä kommentti