Cevicheä, maksaa ja omenapiirakkaa
Kaikkia voi miellyttää hetken aikaa, joitain voi miellyttää
kaiken aikaa, mutta kaikkia ei voi miellyttää kaiken aikaa. Tämän illan menu ei
maistunut lapsillemme lainkaan jälkiruokaa lukuun ottamatta, vaikka itse
tykkäsinkin. Tehkää omalla vastuulla.
Ceviche
Perulainen keittiö on nyt huudossa ameriikan maalla ja
ceviche jos jokin on Perulaista parhaimmillaan. Ceviche on parhaimmillaan raikas
kalasalaatti jonka juuret ovat espanjassa ja maorilaisessa keittiössä. Runkona
on limemarinoitu tuore kala, avokado ja korianteri. Loppu on mielikuvituksesta
kiinni. Cevichen pätee sama kuin japanilaiseen sushiin, jos raaka-aineet ovat
kunnossa, tätä ei voi pilata ja päinvastoin.
- Tuoretta vaalea kalaa (hauki, siika, kuha tms.)
- kypsää avokadoa
- tomaattia
- kevätsipulia
- korianteria
- limeä
- hunajaa
- valkosipulia
- oliiviöljy
- suolaa
- pippuria
Valmista kala ruodottomaksi. Mausta suolalla, pippurilla ja
lisää sekaan reilusti lime(tti)mehua. Anna maustua vähintään tunnin ajan.
Poista tomaateista siemenet ja pilko pieniksi muiden
ainesten kanssa. Sekoita sössöksi ja tarjolle.
Maksaa ja
perunamuusia
Maksan valmistaminen on haastavaa. Maksan koostumus on miellyttävää,
mutta se pitäisi valmistaa niin, että maksan maku peitetään mahdollisimman
hyvin. Maksan karvas maku pehmitetään parhaiten makealla ja happamalla eli siis
puolukkahillolla. Raaka maksa on pahaa, kypsä maksa vieläkin pahempaa, joten se
pitää paistaa juuri ja juuri lähes kypsäksi, silloin se on hyvää paitsi meidän
lasten mielestä. Vasikan maksa on maistuu lapsillekin, mutta mistäs sitä nyt
saisi?
Maksan paistamiseen on tylsää antaa mitään reseptejä, mutta
tässä muutama pointti:
Mausta maksa suolalla ja pippurilla. Anna maksan rauhassa lämmetä
huoneenlämpöiseksi. Poista kalvo mahdollisimman tarkasti ja leivitä maksa
kevyesti ruisjauhossa ennen paistamista. Leikkaa maksa noin sentin paksuisiksi
pihveiksi ja paista se voissa lähes kypsäksi. Lisää sekaan Demi-glazea, puolukkahilloa ja haudutettua,
paistettua sipulia. Perunamuusi sopii sekaan loistavasti, ohje täältä.
Kaisa Mattilan (Armi Toivaisen) omenapiirakka
Kaisa Mattila on iihana. Sitä oli myös tämä piirakka. Ohje
löytyy Me Naisista 41/2012. En voi tarkemmin tarkentaa koska vaimoni sen
valmisti. Hyvää se oli, todella hyvää ja lapsetkin pitivät toisin kuin minun
kokkauksistani tänään.
Kommentit
Lähetä kommentti