Tomaattikeitto ja Camarones al Ajillo
Tällä hetkellä on valloillaan loppukesän ”helle”. Lämpötila
ei ole mitenkään poikkeuksellinen, mutta kosteus sen sijaan on. Hiki tulee pintaan
helposti, mutta ei runsaan kosteuden takia haihdu siitä mihinkään. Tämä
sekoittaa ihmisen jäähdytysmekanismin melkoisen tehokkaasti.
Ei siis tee mieli syödä mitään raskasta mättöä – tuntuu,
että pärjäisi hyvin pelkällä kylmällä valkoviinillä. Perjantaikokin menu onkin
sitten melko kevyt. Kevyt ruoansulatuksellisesti, ei välttämättä jos kaloreita
laskee. Jätän nämä pohdinnat suosiolla pullapoliisille. Nyt on tarjolla
tomaattikeittoa ja jättikatkarapuja.
Tomaattikeitto
Tomaattikeitto on näennäisen helppo ruoka valmistaa. Yksinkertaisimmillaan
lämmitetty tomaattimehu käy keitosta, mutta jos siitä haluaa hyvää, niin
kannattaa muistaa pari vinkkiä. Tomaatin maku on melko tymäkkä, etenkin vähän konsentroidussa
muodossa. Keiton lipitys alkaa tökkimään melko nopeasti, ellei sitä ”leikkaa”
jotenkin. Italiassa tomaattikeittoon lisätään runsaasti leipää joka toimii
hyvin. Pääasia on, että keittoon lisätään jotakin, joka tekee siitä
ruokaisamman. Minun tomaattikeittoon lisätään pekonia ja rapeaksi paistettua
sipulia.
- Tomaattia
- Laadukasta tomaattimurskaa
- Oliiviöljyä
- Selleriä
- Fenkolia
- Sipulia
- Sokeria ripaus
- Aavistus chiliä
- Suolaa ja pippuria
- Rapeaksi paistettua pekonia ja sipulia
Paista selleri, sipuli ja fenkoli oliiviöljyssä kypsäksi.
Lisää purkki tomaattimurskaa ja anna kiehua noin ½ tuntia. Suodata rämmäleet
pois. Lisää soppaan tomaattimurskaa tarpeen mukaan ja mausta chilillä,
sokerilla ja suolalla maun mukaan. Sokeri leikkaa kivasti tomaatin tymäkkyyttä.
Lisää pilkotut tomaatit juuri ennen kuin otat keiton tulelta. Ripottele
pekoni/sipuli kun keitto on lautasella.
Camarones al Ajillo
Isoja rapuja voi tehdä monella eri tapaa, mutta ainoa oikea
on Camarones al Ajillo; eli rapuja valkosipulissa. Rapujen, chilin ja
valkosipulin liitto on pyhä. Kunhan tämä kolminaisuus on kasassa, niin muuten
voi varioida mielin määrin. Minä tein näin:
- Isoja raakoja (harmaita) rapuja
- Valkosipulia
- Chiliä
- Oliiviöljyä
- Sitruunamehua
- Voita
- Persiljaa
- Vermuttia
- Suolaa ja pippuria
Paista chili ja valkosipuli oliiviöljyssä. Ei rapeaksi, vaan
niin, että maku irtoaa öljyyn. Lisää ravut. Muista että ravut kypsyvät
hetkessä. Paistoaika noin 20 s /puoli. Lisää voita, sitruunamehua ja tilkka
vermuttia. Annostele ja koristele persiljalla.
Kommentit
Lähetä kommentti