Tomaattikeitto ja Camarones al Ajillo




Tällä hetkellä on valloillaan loppukesän ”helle”. Lämpötila ei ole mitenkään poikkeuksellinen, mutta kosteus sen sijaan on. Hiki tulee pintaan helposti, mutta ei runsaan kosteuden takia haihdu siitä mihinkään. Tämä sekoittaa ihmisen jäähdytysmekanismin melkoisen tehokkaasti.
Ei siis tee mieli syödä mitään raskasta mättöä – tuntuu, että pärjäisi hyvin pelkällä kylmällä valkoviinillä. Perjantaikokin menu onkin sitten melko kevyt. Kevyt ruoansulatuksellisesti, ei välttämättä jos kaloreita laskee. Jätän nämä pohdinnat suosiolla pullapoliisille. Nyt on tarjolla tomaattikeittoa ja jättikatkarapuja.




Tomaattikeitto


Tomaattikeitto on näennäisen helppo ruoka valmistaa. Yksinkertaisimmillaan lämmitetty tomaattimehu käy keitosta, mutta jos siitä haluaa hyvää, niin kannattaa muistaa pari vinkkiä. Tomaatin maku on melko tymäkkä, etenkin vähän konsentroidussa muodossa. Keiton lipitys alkaa tökkimään melko nopeasti, ellei sitä ”leikkaa” jotenkin. Italiassa tomaattikeittoon lisätään runsaasti leipää joka toimii hyvin. Pääasia on, että keittoon lisätään jotakin, joka tekee siitä ruokaisamman. Minun tomaattikeittoon lisätään pekonia ja rapeaksi paistettua sipulia.


  • Tomaattia
  • Laadukasta tomaattimurskaa
  • Oliiviöljyä
  • Selleriä
  • Fenkolia
  • Sipulia
  • Sokeria ripaus
  • Aavistus chiliä
  • Suolaa ja pippuria
  • Rapeaksi paistettua pekonia ja sipulia



Paista selleri, sipuli ja fenkoli oliiviöljyssä kypsäksi. Lisää purkki tomaattimurskaa ja anna kiehua noin ½ tuntia. Suodata rämmäleet pois. Lisää soppaan tomaattimurskaa tarpeen mukaan ja mausta chilillä, sokerilla ja suolalla maun mukaan. Sokeri leikkaa kivasti tomaatin tymäkkyyttä. Lisää pilkotut tomaatit juuri ennen kuin otat keiton tulelta. Ripottele pekoni/sipuli kun keitto on lautasella.




Camarones al Ajillo


Isoja rapuja voi tehdä monella eri tapaa, mutta ainoa oikea on Camarones al Ajillo; eli rapuja valkosipulissa. Rapujen, chilin ja valkosipulin liitto on pyhä. Kunhan tämä kolminaisuus on kasassa, niin muuten voi varioida mielin määrin. Minä tein näin:


  • Isoja raakoja (harmaita) rapuja
  • Valkosipulia
  • Chiliä 
  • Oliiviöljyä
  • Sitruunamehua
  • Voita
  • Persiljaa
  • Vermuttia
  • Suolaa ja pippuria




Paista chili ja valkosipuli oliiviöljyssä. Ei rapeaksi, vaan niin, että maku irtoaa öljyyn. Lisää ravut. Muista että ravut kypsyvät hetkessä. Paistoaika noin 20 s /puoli. Lisää voita, sitruunamehua ja tilkka vermuttia. Annostele ja koristele persiljalla.



Kommentit

Suositut tekstit