Kebab 2.0
Kepappi on taas nostanut päätään. Kyse on siis
Turkkilaisesta liharuoasta - toteutus vapaa. Turkkilainen kebab tehdään yleensä
lampaasta. Possua ei Turkissa yleisesti syödä, tämä taas johtuu siitä, että he
lukevat aivan liian vähän kirjoja, ja se jota luetaan, antaa virheellistä tietoa
possusta ja sen syömisestä. Kreikkalaisessa kebabissa (gyros) possua käytetään
taasen yleisesti.
Kebab evoluution päätepiste on Berliini, sieltä saa parasta
kebabia, kunhan valitsee paikkansa oikein (Hasir). Berliinistä eteenpäin on tapahtunut ainoastaan
degeneraatiota. Tästä syystä on sangen mieluisaa havaita, että kyseinen ruoka
saa jälleen osakseen ansaitsemaansa huomiota. Viimeksi kebabia tehtiin
antaumuksella maineikkaan ruokablogin Siirappijahunajaa blogin toimesta. DönerHarju Helsingin Kalliossa suoriutuu myös tehtävästään hyvin leipää lukuun
ottamatta (kebabia nyt vaan EI läjätä muhkusämpylän väliin). Näin myös toisen
vastaavan ohjeen, mutten tähän hätään muista missä. Syy miksi jälleen kävin
kebabin kimppuun on se, että kebab-liha on käsitetty hieman väärin. Suomesta
turuilla ja toreilla saatava kebab on
kebab-eläimestä vuolettuja viipaleita. Ajatus siitä, että autenttinen kebab
olisi maustettuja jauhelihasiivuja joita vuollaan hattaravartaasta nyt vain on
virheellinen.
Minun kebabissani on rasvaista possunlihaa, mielellään myös
lammasta. Liha syödään puu-uunissa (hiiligrilli toimii myös) paistetun leivän
kanssa ja maustetaan tomaattikastikkeella ja jugurtilla. Se, kuinka hyvin nämä
osaset valmistetaan määrää kebabin laadun.
Kebab 2.0
Liha
- Lihaa (rasvaista possua ja lammasta 50/60 %)
- Juustokumina
- Oregano
- Lihaliemi
- Suola
- Pippuri
- Paprikajauhe
Leikkaa liha ohuiksi siivuiksi, mausta ja lado ne tiiviisti
varrastikkuun. Grillaa lihaa low&slow-tyylillä noin 3-4 tuntia. Leikkaa sen
jälkeen kypsä liha ohuen ohuiksi paloiksi.
Tomaattikastike
Tomaattikastike on kebab-lihan sielu ja sydän, se tulee
tehdä huolella.Nopeasti lämmitetty
paseerattu tomaatti ei ole sitä, mitä tässä nyt tavoitellaan.
- Tomaatteja
- Sipulia
- Voita
- Oliiviöljyä
- Sitruunamehua
- Valkosipulia
- Juustokuminaa
- Oreganoa
- Pippuria
- Suolaa
- Chiliä maun mukaan
Poista tomaateista siemenet ja leikkaa ne pienen pieniksi
paloiksi. Laita kattilaan kiehumaan pienellä tulella. Leikkaa sipuli pieneksi
ja paista voissa rapean ruskeaksi. Lisää sipulit tomaatin sekaan muiden
mausteiden kanssa ja keitä kastiketta kokoon noin parin tunnin ajan. Vaivannäkö
tässä jos jossain kannattaa.
Jugurttikastike on kreikkalaista Tsatsikia. Suosittelen
käyttämään venäläistä jugurttia, koska siinä on eniten rasvaa. Enemmän rasvaa =
parempi maku. Yksinkertaista.
Itse tein vielä sekaan Hummusta, joka sopii sekaan hyvin. Afiyet
olsun!
Kommentit
Lähetä kommentti