Goulash Vienna style



Gulassia saa Keski-Euroopassa monin eri tavoin. Keitosta olen kirjoittanutkin, ilman keitto- etuliitettä kyseessä on lihapata. Unkarilainen on se paprikainen, kenties alkuperäinen perinteinen. Tšekeissä saa sotamies Švejkin version, joka pitää sotamiehen polulla, mutta ei juuri muuta. Lihaa ruskeassa kastikkeessa, mausteina voidaan mainita mm. suola.  Wienissä kaikki on tyylikkäämpää, niin myös gulassi. Wieniläinen versio ei juurikaan eroa aineosiltaan tai komponenteiltaan kuten keitto-ohjelmissa sanotaan (ai että inhoan sitä sanaa, kenestäkään komponentti ei voi kuulostaa mitenkään mihinkään ruoanlaittoon liittyvältä? En käytä tätä sanaa enää koskaan) Unkarilaisesta serkustaan, mutta maultaan se on hyvinkin erilainen. On mielenkiintoista, kuinka samoista kom..aineksista saadaan niinkin erilaista särvintä.

Wieniläinen versio on todella tymäkkää ja maukasta, joku sanoisi että jopa tulista. Wieniläisen gulassin sydän on sipuli, sipulin käsittely.



Wiener Saftgulasch

  • Lihaa (nautaa, possua, lammasta samaa mitä karjalanpaistissa)
  • laardia (savukylki käy hyvin, laardia kun ei einesvalinnasta tahdo saada)
  • perunaa
  • porkkanaa
  • selleriä
  • sipulia
  • sitruunaa ja sen kuorta
  • valkosipulia
  • viinietikkaa 
  • Hunajaa tai jotain muuta makeaa
  • tomaattia
  • paaaljon paprikajauhetta (tulista ja mietoa sopivassa suhteessa)
  • laakerinlehteä
  • suolaa
  • pippuria



Pilko sipuli pienen pieneksi. Paista sipulia pitkään laardissa miedolla lämmöllä kunnes se on lähes mustaa. Palaa se EI saa, mutta lempeästi tummaksi, tämä vie aikaa ainakin puoli tuntia. Paista lihat ruskeaksi ja lisää sipulien kanssa kattilaan.  Raasta porkkana ja pari perunaa ja lisää kattilaan, raastettu peruna suurustaa soosin kivasti. Lisää loput ainekset pilkottuna kattilaan (älä tingi paprikasta). Nestettä ei tarvitse välttämättä erikseen lisätä, tomaattia sen verran, että konsistenssi on kasassa. Anna hautua noin 4 tuntia. Tarjoile perunamuusin ja suolakurkkujen kanssa, nimenomaan maitohappokäymisellä valmistettujen suolakurkkujen kanssa, älä pilaa koko hienoutta millään maustekurkuilla. Päälle voi lopuksi lorauttaa hieman smetanaa. Tätä vaikka joulupöytään.


Kommentit

Suositut tekstit