No knead bread – helpommin ja nopeammin
No knead bread, eli vaivaamaton leipä oli ihan ensimmäisiä
blogivillityksiä jo monen vuoden takaa. Eikä syyttä, kannellisessa uuninkestävässä
padassa kypsennetty leipä saa rapean kuoren vähällä vaivalla ja on todella
herkullista.
Olen aina kuulunut siihen ihmistyyppiin joka ei usko mitään
ellen itse sitä tajua. Tästä voi toki vetää sen johtopäätöksen, etten usko
paljon mihinkään. Pitää paikkansa. Ymmärrän ettei taikinaa tarvitse vaivata jos
sen jättää hieman tavallista kosteammaksi, ja että siitä tulee rapeakuorinen
jos sen paistaa kannellisessa padassa eli höyryssä. Se mitä en sulattanut, oli
12- 18 tunnin nostatusaika taikinalle?! Hiiva on sieni joka käyttää
ravinnokseen jauhoissa olevaa hiilihydraattia ja vapauttaa käymistuotteena
hiilidioksidia joka nostaa taikinan. Tähän prosessiin riittää pari tuntia ihan
hyvin jos hiivaa kohtelee hyvin. En ala nyt tässä reseptiä kokonaan toistamaan,
sen löytää googlettamalla miljoonasta paikasta, mutta keskityn niihin asioihin,
joissa reseptissä kannattaa poiketa.
![]() |
Tämä leipä valmistui jauhoista tähän kuntoon noin 3 tunnissa |
Käytä tuorehiivaa. Tuorehiiva herää nopeammin. Jos
taikinareseptistä puuttuu voisula, siirappi tai pahimmassa tapauksessa suola,
niin lisää niitä sinne joka tapauksessa. Leivässä on normaalisti yllättävän paljon
suolaa. Pelkän vehnäjauhon sijaan leipään voi lisätä graham-jauhoja,
kaurahiutaleita ja kenties porkkanaraastetta paremman maun aikaansaamiseksi. Parin
tunnin nostatus riittää jos valmiiksi sekoitetun taikinan laittaa uuniin
kohoamaan siten, että uuni on ollut hetken päällä, niin että lämpö on
korkeintaan 45 astetta. Lämmin uuni vedoton paikka jossa taikina nousee
huristen. Parin tunnin nostatuksen jälkeen se ei enää muuksi muutu.
Kommentit
Lähetä kommentti