Carcamusa - Toledolainen Karjalanpaisti





Toledo on Espanjan uljain kaupunki. Madridin eteläpuolella makailevalle arolle rakennettu kaupunki on kuin vanha valtava linna. Vähän samantyylinen kuin italialaiset kalliokaupungit, mutta kaikki paljon suurempaa ja uljaampaa. Kun kävelee Toledon varjoisilla ja kaltevilla kujilla, on inkvisition painostava henki alati läsnä. Tällainen paatunut agnostikkokin alkaa mielessään kerrata ison kirjan typeriä loruja sen pelossa, että roikkuu pian jossain ranteistaan kädet selän taakse kiinnitettynä. 
Carcamusa on Toledolainen, pitkään haudutettu lihapata joka tehdään possunlihasta, iberico kinkusta ja Chorizo makkaroista. Se syödään yksinkertaisesti vaalean leivän, tai frittiperunoiden kanssa. Kesällä kaupungissa on todella kuuma, talvella en ole käynyt, mutta uskoisin että aro-ilmasto on aika raaka jolloin tämänkaltainen lihapata on parhautta. Raaka-aineet varmistavat että, ruoka on usein todella suolainen, mutta niin ovat kaikki muutkin ruoat Espanjassa. 

Carcamusan valmistus on todella helppoa ja sen lisäksi halpaa. Parhaan tuloksen saa, kun sen tekee porsaan uunilihasta. Ilmakuivattua kinkkua saa nykyään joka paikasta, Chorizoa useimmista. Chorizosta sen verran, että sen PITÄÄ olla aitoa espanjalaista. Suomessa osataan kyllä nykyisin tehdä hyviäkin makkaroita, mutta Chorizon tekemisestä meillä ei ole hajuakaan.  Hyvä Chorizo on sellaista, että kun sen paistaa, niin ulos valuva rasva on lähes verenpunaista, sen suolaisuus nostaa verenpaineen pilviin ja ylikin, njam. (Espanjassa laittoivat ruokaan myös herneitä, minä tyydyn laittamaan ne nenään)

Carcamusa

  • Porsaan uunilihaa tai muuta rasvaista palaa
  • Ilmakuivattua kinkkua
  • Chorizoma-makkaroita
  • Sipulia
  • Valkosipulia
  • Tomaattia
  • Sitruunamehua 
  • Sitruunan kuorta
  • Laakerinlehtiä
  • Sokeria
  • Suolaa ja pippuria (varo suolaa koska makkara ja kinkku)


Paloittele liha, kinkku ja makkarat. Paista ruskeaksi ja laita kattilaan. Jos lihassa on mukana luita, laita nekin mukaan kattilaan. Pilko tomaatit (voit poistaa siemenet) ja paista niitä kasaan sipulin ja valkosipulin kanssa ja lisää mukaan lihojen sekaan. Lisää loput ainekset ja anna kypsyä useampi tunti.




Viiniksi ruoan kanssa jokin tuhti Ribera del Dueron Tempranillo.

Kommentit

Suositut tekstit