Taatusti kotimaista




MTK sai taas aiheen tanssia ripaskaa kun brasilialainen lihatuottaja jäi kiinni mädän lihan myynnistä. Ruokaskandaaleja tulee tasaisin väliajoin. Itävaltalaiset keksivät terästää viininsä etyleeniglykolilla saadakseen viiniin ryhtiä huonon satovuoden jälkeen. Englantilaiset syöttivät lehmille kuolleita lajitovereita ja siitähän ei hyvää seurannut. Lihantuotanto on viety tehokkuusajattelussa kaiken inhimillisyyden (ja eläimellisyyden) tuolle puolen ja teuraseläimet kasvatetaan myyntikuntoon pikatahtia antibioottien ja hormonien voimalla.

Toista on meillä täällä puhtoisessa siniristilipun maassa. Kaikki on puhdasta, luomua ja ehdottomasti maailman parasta – niin kuin meille on opetettu. Nyttemmin tämä kekkoslovakian jälkeinen sukupolvi on hieman kriittisempi kuin edellinen ja riisunut tämänkin keisarin vaatteista. Emme me nyt sentään ihan kaikessa olla maailman parhaita.

Olen aina kritisoinut ja kritisoin edelleen kotimaista maataloutta – sen mielettömyydestä voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan, jos toisenkin. Sen verran olen kuitenkin propagandan uhri, että uskon ainakin jossain määrin tähän puhtauteen ja jonkinlaiseen eettisyyteen, kun puhutaan suomalaisesta ruokatuotannosta. Hormoneja ei lihakarjan kasvatuksessa käytetä (kielletty EU:ssa). Antibioottien käyttö on hyvin vähäistä. Elintarviketurvallisuusvirasto pitää kunniakkaasti sääntösuomen mainetta yllä nussimalla väsymättä jokaista pilkkua ja jaksaa huomauttaa jos niitä jostain puuttuu.

Suomalainen ruoka on siis puhdasta, miksi siis syödä mitään muuta kuin kotimaista? Kahdesta syystä: Tuotettujen elintarvikkeiden laatu on monesti vähän mitä sattuu ja ne muutamat helmet mitä meiltä löytyy, niin niitä emme osaa markkinoida. Kotimaiset karjankasvattajat eivät esimerkiksi ymmärrä lihan leikkaamisesta, raakakypsytyksestä tuon taivaallista. Aineksia kyllä olisi vaikka mihin. Valitsen lautaselleni mieluummin Australialaista rasvaista Black Angusta kuin kotimaista sitkolihaa. Milloin nähdään ensimmäinen kotimainen sahdilla marinoitu Highland Cattle Wague-pihvi? Kotimaiset kalat ovat huippuluokkaa, mutta tässä korkean teknologian maassa ei niitä tahdota mitenkään saada merestä/järvestä viipymättä kauppaan, Espanjassa ja Thaimaassa se kyllä onnistuu, miksei meillä?

Italialainen osaa markkinoida jokaisen kanansa, munansa, artisokkansa aivan mahtavalla tavalla. Jokaisella juustokiekolla on oma tarinansa joka on huippua raaka-aineiden, perinteiden, ilmaston jne johdosta ja juuri se kyseinen on maailman parasta riippuen miltä tuottajalta milloinkin sattuu kysymään. Usein näin onkin, muttei aina. Jokin Prosecco on aivan yhtä hirveää kuin Elysee, mutta markkinointi toimii. Napue Gin saa toivottavasti jatkoa, siinä suomalaisuus, markkinointi ja laatu ovat kohdallaan.

Tänään tein hampurilaista niin pitkälti kotimaisista raaka-aineista kuin mahdollista. Kotimainen speltti-vehnä, naudanrinta, munat, maito, salaatti, puikulaperunat jne.



Parhaat ranut saa muuten kotimaisesta puikulasta. Ruotsalaiset ovat kyllä puikulankin markkinoineet nerokkaammin; mandelpotatis on paljon vetävämpi nimi kuin puikula.




Kommentit

Suositut tekstit