Leivän ja lihan pyhä liitto

Liha ja leipä, leipä ja liha. Palaan samaan aiheeseen aina uudestaan ja uudestaan. Niin tekee moni muukin. Jotain maagista tässä yhdistelmässä on oltava. Herkullista, kaloripitoista, lihottavaa ja epäterveellistä. Mitä muuta voi ihminen enää vaatia? Lihaleipäkombot ovat helppoja syödä ja usein myös tehdä. Variaatioita löytyy joka lähtöön: Jenkeillä on hampurilaisensa, hot doginsa ja pastraminsa. Keskilännen jenkit syövät loose meat sandwichejä. Turkkilaisilla on döner kebab, saksalaisilla leberkäse, Venäjällä pirogi, Suomalaisilla lihapiirakka, Savolaisilla lörtsy, Latinoila empanadat, arepat jne. Lista jatkuu loputtomiin. Aina ei leipää tarvitse täyttää lihalla, joku muukin joka on liikkunut omin voimin kelpaa myös leivän väliin. Kyseessä on maailman demokraattisin ja yleisin kaikkien tuntema ruoka pienin variaatioin.
Asiansa osaava keittäjä valmistaa lihaleivästä jotain todella herkullista niin halutessaan. Pahimmillaan se on suomalaista lihapiirakkaa, jossa liha loistaa poissaolollaan ja parhaimmillaan se on huolella tehty kokonaisuus jossa kaikki raaka-aineet ovat ensiluokkaisia ja se on rakkaudella valmistettu. Riippumatta missä päin maailmaa ollaan, niin kaikkein useimmin tingitään leivän laadusta. Leipä on tasaisen surkeaa niin Burger Kingissä, New Yorkin Katz´s Delissä kuin Kallion Döner Harjussakin. Leivän merkitystä ei aina oikein ymmärretä. Jos ravintola (tai food wagon joista näitä annoksia useimmin tilaillaan) valmistaa leipänsä itse ja vielä tuoreeltaan, niin voi odottaa jotain tavallista parempaa.

Minä valmistin parhaista vehnäjauhoista ja kaurahiutaleista leivän, johon grillasin kuvetta (flank steak) ja maustoin sen chipotle-majoneesilla ja chimichurrilla. Jonkinlaista inspiraatiota haettiin siis latinalaisesta Amerikasta. Liha ja leipä toimivat aina!

Chimichurri

  • Valkosipulia
  • Kuivattua tai tuoretta chiliä
  • Persiljaa
  • Oreganoa
  • Oliiviöljyä
  • Valkoviinietikkaa
  • Mustapippuria
  • Suolaa

Hienonna ainekset veitsellä tai morttelissa (ei millään sähköhärvelillä) ja anna maustua muutama tunti ennen tarjoilua. Chimichurri laitetaan vasta aivan grillauksen lopussa lihan päälle.


Kommentit

Suositut tekstit