Ranskalainen sipulikeitto - Gratinée des Halles



Kaikkien aikojen suosikkini Gratinée des Halles, eli Pariisin kauppahallien sipulikeitto. Yksinkertainen, halpa ja ennen kaikkea herkullinen ruoka. Tänä oli ensimmäisiä ruokia joita opin tekemään silloin joskus viime vuosituhannella. Maineikkaana innoittajana toimi Asterix ja Rahapata, sekä Coca Cola TV-mainos, jossa laitettiin loraus kokista keittoon. Kuka tahansa osaa tehdä sipulikeiton, mutta hyvän sipulikeiton keittäminen onkin sitten eri juttu. Se maistuu äkkiä teolliselta tuotteelta, jos jossain kohtaa lähtee oikomaan mutkia suoriksi. Olen tätä nyt 20 vuotta tehnyt, joten tässä tulee minun versioni.




Gratinée des Halles – Ranskalainen sipulikeitto


Ohjeita keiton tekemiseen on netti pullollaan. Kaikki ovat hyviä. Joissain laitetaan keittoon bouquet garni, toisessa valkoviiniä toisinaan ei kumpaakaan. Sipulikeiton tekemiseen pätee sama asia kuin Bouillalbaiseen: Raaka-aineilla ei ole niin väliä, kunhan ovat parasta A-luokkaa. Sipulikeiton sydän on lihaliemi. Lihaliemen tulee olla parasta. Itse keitin sitä koko päivän häränhännistä ja nipusta kasviksia.

  • Sipulia
  • Voita
  • Lihalientä
  • Valkoviiniä
  • Siiderietikkaa
  • Vehnäjauhoja
  • Ranskanleipää
  • Valkosipulia
  • Gruyereä
  • Timjamia
  • (Coca Colaa)

Pilko sipuli viipaleiksi, sulata reilu (50g) voita kattilan pohjalla ja lisää sinne sipulit. Ruskista sipulit kevyesti. Lisää vehnäjauho, sekoita ja sen jälkeen lihaliemi, valkoviini ja siiderietikka. Etikka siksi, että viini antaa makua, muttei happoa, vaikka moni näin virheellisestui uskookin. Anna kiehua sellaisen tunnin. Laita keitto uunin kestäviin kippoihin, peitä ranskanleivällä johon on hierottu valkosipulia ja päälle raastettua Gruyereä. Laita kipot kuumaan uunin hetkeksi niin, että juusto ruskistuu. Uunista ulos, timjamia päälle ja Bon Appetit!



Kommentit

Suositut tekstit