Grillattua mustekalaa


Tätä kirjoittaessa lämpötila on heilunut jo viikkotolkulla 30 paremmalla puolella. Sanotaan, että helteellä tekee mieli syödä ”kevyesti”, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan. Kalaruoka mielletään kevyeksi. Kala ei nyt sen kevyempää kuin mikään lihakaan, mutta helteellä se maistuu paremmin. Kala on hyvää tuoreena, mutta kotimainen kala on valitettavasti visusti pinnan alla näillä lämpötiloilla. Yllätyin iloisesti, kun pakasteena sai ostaa ja vielä kohtuulliseen hintaan Espanjasta kalastettua mustekalaa. Tuoreena pakastettu mustekala ei tuoretta häpeä. Veikkaan tästä partanaamahipstereiden seuraavaa valloituskohdetta, kunhan oppivat sitä valmistamaan. Hinta on siis nousemaan päin.


Mustekala on hintaisekseen halpa, koska suurin osa siitä on syötävää. Muista kaloista se poikkeaa myös siinä, että vajaasti valmistettuna se maistuu enemmän hipsterin jopon sisäkumilta kuin miltään herkulta. Valmistaminen on sinänsä yksinkertaista, mutta tietyt vaiheet on tehtävä. Mustekala tykkää ”väkivaltaisesta” käsittelystä. Sitä tulee nuijia, keittää kiehuvassa vedessä, grillata tulikuumassa grillissä jne.

Ehkä tunnetuin sovellus aiheesta on Pulpo ala Callega, eli mustekalaa Galicialaisittain. Siinä se keitetään mausteliemessä ja tarjoillaan öljyisten perunoiden päällä. Pulpo ala Callega on todella tuhti ja täyttävä ruoka-annos. Pidän enemmän grillatusta mustekalasta.

Koska tämä mahtava keli ei tule kestämään ikuisesti, tilattiin matka Teneriffalle jouluksi. Teneriffan Los Cristianosista löytyy ravintola El Cine, joka tarjoaa parasta grillattua mustekalaa evö. Suosittelen lämpimästi. Jotain sellaista tässä yritin. Eli grillattua mustekalaa, Kanarian perunaa (papas arrugadas), Mojo-kastikkeita. Ohjeita löytyy sieltä täältä. Lisään vain, että keitä mustekalaa sellainen 30 min suolaisessa liemessä ja grillaa nopeasti kuumalla hiiligrillillä. Mustekala pitää voista, oliiviöljystä, persiljasta, valkosipulista ja sitruunamehusta. Sekä tietenkin Provencelaisesta rose-viinistä.


Kommentit

Suositut tekstit