Piri Piri Kana


Piri piri kanaa, Frango Piri Piri. Kana ja Piri piri kuuluvat yhteen kuin kesä ja kärpäset tai Matti ja Teppo, ei yhtä ilman toista. Portugalilaiset toivat chilin Eurooppaan, sieltä se matkasi Angolaan ja sitten takaisin Portugaliin. Piri piri tarkoittaa swahilin kielessä väkevää, joskus sillä viitataan myös tiettyyn chililajikkeeseen (African devil). Piri piri kana on erittäin suosittu ruoka portugalissa ja silloin piri pirillä viitataan tuliseen maustekastikkeeseen jolla kanat maustetaan. Tein paljon tutkimusta, jotta onnistuisin valmistamaan tämä ruoan par excellence. Onnistuin mielestäni melko hyvin vaikken ole koskaan Portugalissa käynytkään.

Chileistä on kouhkattu muualla ihan tarpeeksi, mutta kouhkataan vähän lisää. Piri piri kanaa varten chilin pitää olla juuri oikenlaista; tuoretta ja väkevää.  Jalapenot ovat aivan liian mietoja ja habanerot ja siitä ronskimmat liian hapokkaita. Habanerossa on lisäksi hyvin omanlaisensa hedelmäisen makea maku joka ei tähän sovi lainkaan. Linnunsilmächilit (Rawit, Thai) sopivat mainiosti, väkevyys kohdillaan ja neutraali maku. Piri piri kastike kannattaa tehdä valmiiksi edellisinä päivänä jotta maut pääsevät valloilleen.

Tuoreita Rawit chilejä


Piri Piri kastike

  • Kourallinen väkeviä tuoreita chilejä
  • Valkosipulia
  • Persiljaa
  • Sitruunaa
  • Tummaa rommia tai vaihtoehtoisesti viskiä
  • Oliiviöljyä
  • Voita
  • Suolaa (10x yli Pekka Puskan suositusten) 
  • Pippuria
  • Savustettua paprikajauhetta

Lämmitä pannunpohjallinen oliiviöljyä kattilassa kuumaksi. lisää sinne pilkotut chilit ja anna porista hetken. Vähennä hieman lämpöä ja lisää pilkotut valkosipulit. Lisää se jälkeen klöntti voita. Sekaan suolat, pippurit, paprikajauhe ja rommit sun muut. Ota pois liedeltä ja lisää reilusti persiljaa lopuksi. Anna seoksen maustua jääkaapissa yön yli.


Kanaksi suosittelen Pajuniemen luomubroileria jota saa pakasteena, loistava tipu. Kokeilin myös kevätkananpoikaa (kuvassa) joka oli todella maukasta, mutta kooltaan fine diningia. Molempien tipujen kypsytys on helppoa; kypsennys niin, että sisälämpötila 75 astetta ja se on siinä. Nyt tein sen uunissa, mutta hiiligrillissähän nämä tulisi valmistaa. Valele piri piri kastiketta kanojen päälle kypsytyksen aikana.



Kommentit

Suositut tekstit