Täydellisen hampurilaisen metsästys
Hampurilaisen voi tehdä miljoonalla eri tavalla, aitoa ja
alkuperäistä ei olekaan. Yhteistä kaikille hampurilaisille on, että kahden
leipäviipaleen väliin tungetaan lihaa, kanaa, kalaa, tofua jne. Mutta kun
lähdetään tekemään sitä kaikkein parasta, niin välissä tulee olla lihaa.
Olen iteroinut sitä maailman parasta purilaista jo pitkään
ja mielestäni alan olla jo aika lähellä. Yritän sitä nyt tässä jotenkin tuoda
esille. Tyypilliseen tapaani en kirjoita mitään tarkkoja reseptejä – en itse
niitä lue, joten en osaa niitä oikein kirjoittaakaan. Reseptit ovat vähän kuin
käyttöohjeet, ei kai niitä kukaan oikeasti lue tai noudata.
Loistava hampurilainen koostuu ensiluokkaisista raaka
aineista jotka sopivat hyvin yhteen. Yhteensopivuus on tärkeää, koska kaikki
ainekset ahdetaan suuhun samaan aikaan. Tämä on tärkeämpää kuin monessa muussa ruuassa,
jossa ainekset syödään erikseen.
Leipä
Hampurilainen aloitetaan leivästä. Leipä pitää olla
ilmavampaa ja kevyempää kuin perinteinen kovakuorinen maalaisleipä, mutta ei
missään nimessä mitään Mcmössöä. Mausta taikina voilla, suolalla ja siirapilla
ja anna kohota hyvin. Leivästä saa ilmavaa jos taikina on tarpeeksi löysää.
Lopullisen muotonsa sämpylät saavat kun antaa niiden kohota vielä uunipellillä
hyvän tovin ennen uunia.
Liha
![]() |
Jauheliha |
Jotkut koulukunnat eivät mausta lihaa mitenkään, minä olen
hieman toista mieltä. Jauheliha kannattaa ehdottomasti valmistaa itse naudan
paistista. Mitään lihamyllyä ei tähän tarvita, vaan riittää kun pilkkoo lihan
pienen pieneksi. Lisään jauhelihaan aina ylikypsää siankylkeä jossa on paljon
rasvaa. Tämä antaa lihalle makua ja helpottaa pihvien koossapysymistä. Maustan
lihan lisäksi osterikastikkeella jossa on sitä ihmeellistä umamin makua, njam.
Pihvit paistetaan mediumiksi, ei koskaan kypsäksi. Pihvit tulee ehdottomasti valmistaa
hiiligrillillä, mikään muu ei kelpaa jos haetaan parhautta.
Muut lisukkeet
Minun versioni maailman parhaasta hampurilaisesta maustetaan
itsetehdyllä majoneesilla, kypsäksi paistetulla punajuurella, chevrellä sekä
karamellisoidulla sipulilla. Jenkkityyliin juomaksi suklaapirtelö.
Karamellisoidusta sipulista sen verran, että se kannattaa paistaa voin ja
oliiviöljyn seoksella miedossa lämmössä lähes rapeaksi, maustetaan balsamicolla
ja suolalla, sekä ”kuivataan” lopuksi vehnäjauhoilla.
Kommentit
Lähetä kommentti