Piri Piri Kana
Piri piri kanaa, Frango Piri Piri. Kana ja Piri piri
kuuluvat yhteen kuin kesä ja kärpäset tai Matti ja Teppo, ei yhtä ilman toista.
Portugalilaiset toivat chilin Eurooppaan, sieltä se matkasi Angolaan ja sitten takaisin
Portugaliin. Piri piri tarkoittaa swahilin kielessä väkevää, joskus sillä
viitataan myös tiettyyn chililajikkeeseen (African devil). Piri piri kana on
erittäin suosittu ruoka portugalissa ja silloin piri pirillä viitataan tuliseen
maustekastikkeeseen jolla kanat maustetaan. Tein paljon tutkimusta, jotta
onnistuisin valmistamaan tämä ruoan par excellence. Onnistuin mielestäni melko
hyvin vaikken ole koskaan Portugalissa käynytkään.
Chileistä on kouhkattu muualla ihan tarpeeksi, mutta kouhkataan
vähän lisää. Piri piri kanaa varten chilin pitää olla juuri oikenlaista;
tuoretta ja väkevää. Jalapenot ovat
aivan liian mietoja ja habanerot ja siitä ronskimmat liian hapokkaita.
Habanerossa on lisäksi hyvin omanlaisensa hedelmäisen makea maku joka ei tähän
sovi lainkaan. Linnunsilmächilit (Rawit, Thai) sopivat mainiosti, väkevyys
kohdillaan ja neutraali maku. Piri piri kastike kannattaa tehdä valmiiksi edellisinä
päivänä jotta maut pääsevät valloilleen.
![]() |
Tuoreita Rawit chilejä |
Piri Piri kastike
- Kourallinen väkeviä tuoreita chilejä
- Valkosipulia
- Persiljaa
- Sitruunaa
- Tummaa rommia tai vaihtoehtoisesti viskiä
- Oliiviöljyä
- Voita
- Suolaa (10x yli Pekka Puskan suositusten)
- Pippuria
- Savustettua paprikajauhetta
Lämmitä pannunpohjallinen oliiviöljyä kattilassa kuumaksi.
lisää sinne pilkotut chilit ja anna porista hetken. Vähennä hieman lämpöä ja
lisää pilkotut valkosipulit. Lisää se jälkeen klöntti voita. Sekaan suolat,
pippurit, paprikajauhe ja rommit sun muut. Ota pois liedeltä ja lisää reilusti
persiljaa lopuksi. Anna seoksen maustua jääkaapissa yön yli.
Kanaksi suosittelen Pajuniemen luomubroileria jota saa
pakasteena, loistava tipu. Kokeilin myös kevätkananpoikaa (kuvassa) joka oli todella
maukasta, mutta kooltaan fine diningia. Molempien tipujen kypsytys on helppoa; kypsennys
niin, että sisälämpötila 75 astetta ja se on siinä. Nyt tein sen uunissa, mutta
hiiligrillissähän nämä tulisi valmistaa. Valele piri piri kastiketta kanojen
päälle kypsytyksen aikana.
Kommentit
Lähetä kommentti