Vedonlyönnin pienet mustat joutsenet

Tehokkaat markkinat ovat yksi vedonlyöjän pahimmista vihollisista. Ainoa tapaa voittaa on löytää väärin hinnoiteltuja kohteita mutta tehokkaat markkinat eliminoivat tällaiset kohteet hyvin tehokkaasti. Aikoina jolloin vedonvälittäjät laskivat kertoimet yksinään, saattoi taitava vedonlyöjä löytää helpostikin pelattavia kohteita laskemalla itse kertoimet vedonvälittäjää tarkemmin. Oli myös hyvin mahdollista, että vedonlyöjällä oli pelattavasta kohteesta ns. ”sisäpiiritietoa” jota ei ollut vedonvälittäjän käytettävissä. Sellaiset ajat ovat valitettavasti mennyttä. Nykyään kaikki tieto ovat helposti kenen tahansa saatavilla, sama koskee tilastotietoja ja menetelmiä niiden hyödyntämisestä kerroinlaskennassa. Internet on pullollaan kerroinvertailusivustoja sekä botteja jotka etsivät arbitraasikohteita. Vedonlyöntipörssit kruunaavat tämän kaiken tehostamalla markkinat äärimmilleen.

Olen jo aiemmin kirjoittanut siitä kuinka suuri joukko on arvioinnissaan tarkempi kuin muutama ”asiantuntija”. Otetaan esimerkkinä iso lasikulho joka täytetään kolikoilla. Annetaan sitten 1000 ihmisen toisistaan riippumatta arvata, että kuinka paljon kulhossa on rahaa. Näin suuren joukon keskiarvotettu mielipide on hämmästyttävän lähellä oikeaa. Arvaukset jakautuvat normaalijakauman mukaan, eli suurin osa arvioista on vähintään kohtuullisen oikeassa. Jos tämä arvausleikki muutetaan huutokaupaksi, eli korkein huutaja saa ostaa rahakulhon itselleen, kuinka sitten käy? Jokainen tekee edelleen omat arvionsa rahamäärästä ja huutaa summan joka on hieman alle oman arvion, tehdäkseen hyvät kaupat. Nyt kyseessä ei ole enää riippumaton arvio, vaan huudot ovat julkisia. Lopulta huutokaupan voittaa se, jonka arvio on eniten pielessä, maksaen mitä luultavimmin ylihintaa ko. kulhosta. Mitäs tekemistä tällä on sitten vedonlyönnin kanssa?

Vanha totuus on, että markkinat ylireagoivat erilaisiin tapahtumiin. Oma tarkennukseni tähän on se, että markkinat ylireagoivat odottamattomiin tapahtumiin. Kun tutkin jalkapallo-ottelun kertoimien reaktiota vedonlyöntipörssin live-peleissä, niin hämmästelin aluksi, että miksi markkinat enneminkin alireagoivat maaleihin. Sehän johtuu tietenkin siitä, että maalit jalkapallo-ottelussa eivät ole mitenkään odottamattomia tapahtumia (poikkeuksena Kreikan liiga). Jokainen vedonlyöjä odottaa maaleja syntyvän ja kun sellainen tulee, ovat markkinat siihen jo valmistautuneet reagoiden hyvin johdonmukaisesti. Jos kyse on oikeasti odottamattomasta tapahtumasta, niin silloin markkinat ylireagoivat. Otetaan esimerkkinä jalkapallo-ottelu josta markkinoille tulee tieto kahden huippupelaajan (samasta joukkueesta) loukkaantumisesta. Tällöin vastajoukkueen kertoimesta tulee välittömästi pelattava koska heidän todennäköisyys voittaa ottelu kasvaa. Kerroin jatkaa laskuaan niin alas, että ihmiset eivät sitä enää pelaa, tätä seuraa yleensä markkinoiden korjausreaktio jolloin kerroin taas nousee, ei kuitenkaan alkuperäiselle tasolleen, vaan markkinoiden tasapainotilaan. Kyseessä oli tapahtuma jota voidaan hyvin verrata huutokauppaan, viimeinen huutaja on aina väärässä. Vastaavanlainen tapahtuma oli tänä vuonna Helsingin pörssissä. Biohit julkaisee pörssitiedotteen, jonka mukaan se on kehittänyt syöpää aiheuttavan aineen torjuntaan sopivan tuotteen. Pörssikurssi ampaisi hetkessä noin 1,5 eurosta yli 4 euroon. Josta se sitten korjausliikkeen aiheuttaman laski hieman alle kolmeen tasoittuakseen noin kolmeen euroon.

Etenkin laukkahevosvedonlyönnissä kertoimet elävät hyvin paljon ennen lähtöhetkeä. Kertoimet reagoivat salamannopeasti kaikenlaiseen dis-informaatioon jolla ei luulisi olevan mitään vaikutusta lopputulokseen. Hiljattain katselin live-lähetystä juuri ennen hevoskilpailun lähtöä. Kommentaattori totesi, että hänen mielestään lähdön suosikki on hieman liian ylipelattu (kerroin liian alhainen). Markkinat reagoivat tähän välittömästi ja suosikin kerroin lähti nousuun. Yhden ainoan kommentaattorin lauseen vuoksi! Olen varma, että ko. hevonen ei tätä kuullut koska voitti juoksun helposti.

Kommentit

Suositut tekstit