Hirrveän hyvät burgerit


Pakastimesta löytyi hirven jauhelihaa. Koska olen pikaruokamiehiä, siitä tehdään hampurilaista. Yritän nyt parhaani mukaan valottaa kuinka tällainen hampurilainen syntyy, menetelmää kutsutaan ilmeisesti reseptiksi. Minusta ruoanlaitto on taidetta ja ydinvoimalan pyörittäminen tiedettä, joten antakaa anteeksi suurpiirteisyys, mutta korostan kohtia jolla merkitystä.



Pihvi
Hyvän purilaisen loistavasta erottaa pihvi. En koskaan ole ymmärtänyt pikaruokaketjujen tapaa paistaa pihvi lähes maustamattomana ja yrittää korvata makua jossain muualla. Ei. Pihvi on tärkein. Hyvä pihvi on maukas ja mehukas. Jos pihvi on hyvä, hampurilainen ei kaipaa juustoa, pekonia, suolakurkkua tms. Näin syntyy hyvä hampurilaispihvi:




  • Hirven jauhelihaa 1 osa
  • Sika-nauta jauhelihaa 1 osa
  • voita reippahasti
  • sitruunamehua pluraus
  • tomaattipyreetä purkki tai pari
  • osterikastiketta reippaasti
  • valkosipulia sopivasti
  • suolaa maun mukkaan
  • pippuria maun mukkaan
  • kanamuna 1 tai 2



Sekoita ainekset hyvin keskenään. Voi kannattaa lisätä sulana. Muovaa pihvit käsissäsi ja paista kypsäksi. Osterikastike ja tomaattipyree antavat umamin makua, niitä ei voi korvata, muuten on melko sama mitä sinne lihaan tunkee.



Majoneesi




Tuore, itse tehty majoneesi maistuu todella tuoreelta. Majoneesi koostuu lähes pelkästään rasvasta, joten se on erittäin herkkä mausteille. Tämä tekee siitä haastavan, mutta onnistuessa loistavan kastikkeen.



  • kananmunankeltuaista
  • neutraalia kasvisöljyä
  • suolaa
  • valkopippuria
  • sitruunamehua
  • hunajaa sopivasti
  • suurirakeista Dijon sinappia
  • (basilikaa, rakuunaa tms.)


Valmista majoneesi (ohjeet miten, ehkä joskus) ja mausta se haluamallasi tavalla. Muista, että majoneesi reagoi herkästi mausteisiin. Se mikä ohjeessani eroaa tavallisesta on hunaja, hunajan makeus tekee ihmeitä majoneesin maulle.




Sämpylät



Tuore vehnäleipä on pannassa, mutta ah. niin hyvää. Jokainen osaa tehdä leipiä, joten en sen tarkemmin käy menetelmää läpi, minulla on tapana jättää taikina mahdollisimman löysäksi, lähes vetiseksi. Näin leivistä tulee herkullisen ilmavia. Unikon- ja seesamin siemenet antavat kivan lisän.





Lisukkeet bataatti ja salsaa






Hampurilaisten kanssa pitäisi olla ranskalaisia, mutta tällä kertaa ei niitä tehnyt mieli.



  • Bataattia
  • chevreä
  • Tomaattia
  • basilikaa
  • saksanpähkinää
  • shalottisipulia
  • sitruunamehua
  • dijon-sinappia
  • suolaa
  • pippuria



Viipaloi bataatti kiekoiksi ja aseta ne uunivuoalle, valele oliiviöljyllä. Kypsennä uunissa sopivan kypsäksi.
Poista siemenet tomaateista ja pilko paloiksi. hienonna muutkin ainekset ja sekoita keskenään. Saksanpähkinöitä ei liian muruksi, rapeutta täytyy jäädä.



Hampurilainen



Koosta hampurilainen seuraavasti:
Halkaise sämpylä. pohjalle ohuesti chevreä ja päälle salaatinlehti. Pihvi seuraavaksi, pihvin päälle majoneesia ja kansi päälle. Njam.





Kommentit

Suositut tekstit