Calamares Fritos ja muuta Välimereltä
Uutisissa pöhistään nyt oikein tuelta Kreikasta. Kreikka on
kuin nuoripari joka on huijannut rahaa pankinjohtajalta kuvitteellisilla
tuloillaan saadakseen suurempaa asuntolainaa kuin mihin heillä on varaa. Vähän
aikaa on tietysti kivaa peuhata uuden talon poreammeessa eukalyptuksen
tuoksussa, mutta jossain vaiheessa realiteetti lyö krapulan lailla päälle, eikä
lyhennyksiä pystytä enää suorittamaan. Tässä vaiheessa pankinjohtajina ovat
muut euromaat, jotka tahoillaan puntaroivat, että annetaanko juhlien jatkua vai
puhalletaanko peli poikki ja pannaan kämppä lihoiksi. Nuorenparin mielestä tämä
on käsittämätöntä, koska heidän mielestään pankinjohtajan olisi pitänyt ottaa tarkemmin
selvää heidän taustoistaan ennen kuin lainaa menevät myöntämään. Vähän kuin
Savolaisen pulputus jossa vastuu on kuuntelijalla. Sitä paitsi poreammeen lämpimässä
vedessä on kovin mukava kylpeä.
Se mikä meiltä Suomalaisilta on kokonaan jäänyt tässä
ymmärtämättä, on velan käsite. Meille velka on jotain konkreettista joka tulee
maksaa takaisin. Eihän se nyt niin mene. Asuntolaina painaa paljon enemmän hartiapankilla
älväritalon rakentaneen velallisen hartioilla Karkkilan marraskuisessa räntäsateessa
kuin Mandrakin leudossa satamassa viinirypäleiden alla. Mandrakin satamassa
frappe-lasin ääressä ne velatkin tuntuvat saatavilta ihan eri tavalla kuin juuri
suolatulla Tuusulantiellä Nissan Käskain ratissa pimeässä aamuruuhkassa. Se,
että Nissan oli järkiostos 6 pinnan korolla ja viiden vuoden maksuajalla ei
lohduta lainkaan.
Se mikä minua tässä nyt eniten ärsyttää on, että vaikka
olemme pumpanneet Kreikkalaisille säkkikaupalla (velka)rahaa, eivät he voi lähettää
meille edes hitusta heidän kesästään. Kostoksi aion mennä ensi viikolla paikan
päälle lämmöstä nauttimaan ja loihtia nyt ruokaa heidän tyylillään.
Calamares Fritos
Ruokalaji joka on tunnettu jokaisessa maassa jossa on edes
hitunen rantaa Välimerelle päin. Olen syönyt sitä Espanjassa, Italiassa,
Albaniassa, Sloveniassa, Kreikassa ja Kyproksella. Oletan, että valmistustapa
on peräisin eteläisestä Espanjasta jossa kaikki suuhunpantava menee
rasvakeittimen kautta. Suomesta saa pakasteena ihan kelvollisia valmiiksi leikattuja
kalmareita. Sivistysmaissa niitä saa tuoreena kalatiskiltä. Jos perkaat sen
itse, niin sen pitää kääntää ”sisältä ulos” niin kuin sukka ja poistaa sisällä
oleva ”pleksi”. Leivitä renkaat vehnäjauhoissa joka on maustettu
valkopippurilla ja jauhetuilla fenkolinsiemenillä. Friteeraa kuumassa öljyssä
taiteillen sen kanssa, että eivät mene yli. Mustekala on sitkeää, sen kuulukin
olla. Reipas friteeraus tekee niistä herkullisen rapean sitkeitä.
Kreikkalainen salaatti
Jokainen tietää ainesosat kreikkalaiseen salaattiin. Hyvä
kreikkalainen salaatti tehdään hyvistä aineksista. Eli tähän aikaan vuodesta
kevätsipulista, hyvistä tomaateista ja oikeasta feta-juustosta. Tarvittava
fetan määrä käy kuvista ilmi.
Harissa
Harissa on välimerellinen (kotoisin Tunisiasta tai jostain Afrikasta?)
chilitahna joka sopii tähän mainiosti. Ohjeet siihen vaikka täältä: http://peterinperiaate.blogspot.fi/2014/07/poltetun-maan-chili-kastike.html
Aioli
Aioli on ranskalainen valkosipulitahna jonka espanjalaisessa
versiossa on majoneesiin sekoitettu. Neukkukuutiossa siihen lisätään vielä
rakuunaa.
Kommentit
Lähetä kommentti