Crab Cake



Nostan tässä omaa häntääni ja pidän itseäni trendsetterinä ja mestarillisena hiljaisten signaalien tulkkina. Oma tulkintani itsestäni lienee kaukana mestarillisesta, mutta jo vuosituhannen vaihteessa ryystin (etelä)Ruotsista tuotua tummapaahtoista kahvia samalla kun kaikki junantuomat hörppivät tyytyväisenä alipaahdettua ja kitkerää Kulta Katriinaa. Vahvasti humaloita IPA:aa ei Suomesta 10v sitten saanut mistään, mutta Alkosta sai Ranskalaista Gavroche-olutta joka oli yllättävän lähellä nykyisiä IPO:ja. Gavroche pysyi pitkään viikonlopun ruoanlaittomuusana, humala oli taattu. Minä siis nautin ipani hyvissä ajoin ja kylmänä kauan ennen hipstereiden hormonipulssia joka mahdollisti olutvaahdon pysäyttävän tuuhean parran. Pulled Pork tuli niin ryminällä kaikkien tietoisuuteen, että on jäljemmin kokenut Irish Coffeen ja Sinisen Enkelin kohtalon. Nyt juodaan pikkusormi pystyssä Negronia. Pulled porkia syödään enää Seta-kortti paikoissa ja me trendsetterit odotetaan sen uutta tulemista. Mikäs pahan tappaisi, hyvää ei onneksi mikään. Minä tein pulled porkia jo silloin kun sille ei löytynyt nimeä, kutsuin porkeriksi.



Seuraava trendi saattaa olla rapukakku, eli crab cake. Crab cake tulee Amerikan Yhdysvaltojen itärannikolta. Itärannikko on se jenkkien älyllisempi pääty josta tulee kaikkea hienoa kuten Kennedyt, Hannibal Lecter, Hampurilainen, Donald Trump, teekutsuliike…Ok, i rest my case.
Neukkukuutiossa tehdään rapukakkua hieman eri lailla kuin Marylandissa, mutta perusidea on sama. Raaka-aineena pitäisi olla Maine lobster, jota nyt Suomesta ei saa. Minä käytin liemeen säilöttyjä ravunpyrstöjä jotka muuten menettelevät, mutta suolaa on hieman liikaa. Ei anneta sen hämätä. Käytä parasta rapua ja tee niin kuin ohjeistetaan, niin lopputulos on taattu.

Rapukakku

Pankojauhoissa leivitety friteeratut rapukakut
Persiljalla maustetut ranskalaiset perunat
Sahramimajoneesi

En millään nyt jaksaisi tätä alkaa vääntämään miksikään reseptiksi jonkun avokadopastan tapaan, mutta teen sen omalla tyylilläni ja kerron mihin kannattaa keskittyä:

Pilko ravut karkeisiin paloihin ja laita johonkin kulhoon. Lisää sinne Dijon sinappia, Raastettua inkivääriä, selleriä. Yksi tai kaksi munaa sekaan, ehkä vähän perunajauhoja. Ja nyt toiseksi tärkein: mausta Old Bay maustesekoituksella, sitäkään ei Suomesta saa, mutta sen voi tehdä itsekin ja vielä paremmin (ohjeet ohessa). Sekoita ja purista rapumassaa kämmenissä ja leivitä pankojauhoissa. Pankojauho on japanilainen korppujauho, joka sopii erityisin hyvin friteeraamiseen tai tempuraan. Tempura kuulostaa terveellisemmältä, joten se.  Mikä olikaan se tärkein? Tärkein on anis. Anista saa miellyttävässä muodossa Pernod nimisestä viinasta. Pernod kehitettiin tarpeeseen, kun sen aikaiset kukkahattutädit kielsivät absinttin muka vaarallisena. Aniksen ja maustepippurin liitto sopii rapujen kanssa niin hyvin yhteen, etten keksi enää sanoja.

Old  Bay mausteseos Neukkukuution tapaan


  • Valkopippuria
  • Maustepippuria (mummomauste, tärkeä)
  • Laakerinlehteä
  • Chipotle-jauhetta
  • Kanelia
  • Korianterin siemeniä
  • (sellerisuolaa) Ei tarvitse jos selleriä muuten.






Kommentit

Suositut tekstit