Harissa-tahnaa purkista
Hyvän ruoan herkullisesta
erottaa sen kastike. Hyvä kastike on aromeiden viestintuoja lautasellesi, huono
taas pilaa kaiken. Kastikkeen valmistus on myös usein se kaikkein vaativin osa keittämisessä.
Perinteisessä ranskalaisessa keittiössä nimenomaan kastikekokit ovat kaikkein
arvostetuimmat. Ranskalaisen kulinarismin isän, Fernand Pointin mukaan hyvän
keittiön orkesterissa kastikekokki on sen solisti.
Kastikkeita on maailma
pullollaan, tunnetuimpana tietenkin ketsuppi. Ketsuppi itsessään on täydellinen
kastike, koska siinä ovat kaikki viisi perusmakua sopivasti edustettuina.
Joidenkin mielestä ketsuppi sopii aivan kaikkeen, rohkenen olla asiasta hieman
eri mieltä, mutta makaronilaatikkoon se ainakin kuuluu.
Olen aina pitänyt
erilaisista chilikastikkeista, eritoten sellaisista jotka sopivat hyvin esim.
dippaukseen. Chilikastikkeita on maailma pullollaan ja monet niistä
muistuttavat toisiaan. Pohjois-Afrikkalainen Harissa on mielestäni yksi
parhaista. Olen tehnyt sitä useasti hieman eri tavoin. Nyt kokeilin taas
yhdenlaista valmistustapaa.
Al'fezin
Harissa-tahna on mielestäni yksi aivan parhaista valmiina ostettavista
tahnoista. Joten kaikkein yksinkertaisinta on siis ”reverse-engineerata”
kyseinen tahna purkin kyljestä, eikö vain?
Harissa
- Tuore chili (valitse voimakkuus maun mukaan)
- Fariinisokeri
- Valkosipuli
- Suola
- Anis
- Juustokumina
- Korianterin siemeniä
- Tomaattipyree
- Viinietikka
- Sitruunamehua
- loraus seesamiöljyä
- Oliiviöljyä
- Oliiveja
Poista siemenet chileistä
ja pilko pieneksi. Lisää kattilaan runsaan öljyn kanssa ja freesaa hetken.
Lisää loput ainekset sitruunamehua lukuun ottamatta. Anna kiehua ainakin tunti,
välillä vettä lisäten niin, että tahnasta tulee sopivan paksua. Hienonna
sauvasekoittimella ja lisää sitruunamehu lopuksi.
Kommentit
Lähetä kommentti