Kevättä ilmassa
Crocus vernalis |
Nyt on kevät. Joka vuodenajalle on omat ruoka-aineensa. Kevät on meidän leveyspiireillämme sinänsä haastavaa aikaa, sillä luonto ei tarjoa ruokailijalle vielä oikein mitään. Hans Välimäen hehkuttamat kuusenkerkätkin ovat vielä tuloillaan joten ainoa mitä saa on sahrami. Sahramia saadaan krookuksen luoteista. Krookuksia kasvaa pihallamme, joten sain niistä ainakin valokuvan. Sahramin sain Espanjasta, teoriassa siis myös pihaltamme.
Parsa
Vihreää parsaa
vettä
suolaa
vettä
suolaa
Huuhtele parsat ja leikkaa tyvet pois. Solmi parsat narulla yhteen ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia niin, että kärjet ovat veden yläpuolella.
Sahrami |
Hollandaise-kastike Neukkukuution tapaan.
Keittokirjoja lukemalla saa sen käsityksen, että hollandaise-kastikkeen tekeminen olisi jotenkin ylivoimaisen haastavaa. Näin ei tietenkään ole. Jos majoneesin saa onnistumaan, onnistuu myös hollandaise. Kaikki vesihauteet ja tarkat lämpötilat voi unohtaa - tärkeilevien kokkien turinaa.
kanamunan keltuaisia
kirkastettua voita
valkopippuria
suolaa
tippa tai kaksi hunajaa
sahramia
kirkastettua voita
valkopippuria
suolaa
tippa tai kaksi hunajaa
sahramia
Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa. Kun voi on sulanut, kirkasta se. Sulaneessa voissa hera painuu pohjalle, joten lusikoi kirkas voi toiseen astiaan varovaisesti lusikalla.
Laita kanamunankeltuaiset, sitruunamehu, suola, valkopippuri, hunaja ja sahrami astiaan ja sekoita. Valuta kirkastettu lämmin sula voi tipoittain joukkoon koko ajan hitaasti sekoittaen. Valmista hollandaise aivan viimeiseksi, koska se pitää tarjota lämpimänä ja heti. Uudelleen lämmitys juoksettaa kastikkeen.
Toast Pargas
Toast Pargas on variaationi Toast Skagenista, Rohkenen väittää sitä jopa paremmaksi. Olennainen ero on siinä, että leipänä on saaristolaisleipää, josta nimi Pargas. Terveisiä Axon leipomolle, jonka tuotteet olivat olennainen osa lapsuuteni ravitsemusympyrää kesäisin.
Skärgårdsbröd
ravunpyrstöjä tilliliemessä
ranskankermaa
sitruunaa ja sen mehua
chiliä
ripaus sokeria
suolaa
valkopippuria
ravunpyrstöjä tilliliemessä
ranskankermaa
sitruunaa ja sen mehua
chiliä
ripaus sokeria
suolaa
valkopippuria
Valuta ravunpyrstöt hyvin. Mausta ne suolalla, chilillä, pippurilla, sokerilla ja sitruunamehulla. Sekoita ne sen jälkeen ranskankermaan. Paahda leipäviipaleet kevyesti ja lapioi rapumössö niiden päälle. Koristele tillillä ja sitruunalohkolla.
Kommentit
Lähetä kommentti