|
Tom Yam Kung - Tulinen rapukeitto. Vahva chili, galang-juuri ja sitruunaruoho yskittävät kivasti. Keitto on herkullinen ja usein hyvinkin tulinen, jos tämän pystyy syömään, niin pystyy kaikkea muutakin. |
Nyt on kaksi viikko sitten syöty thaimaalaista ruokaa laidasta laitaan. ”Aidon” thai-ruoan löytäminen turistiseudulla alkaa nykyisin olla jo hieman haastavaa, koska länsimaalaisvärittynyt ruoka valtaa ruokalistat vauhdilla. Thai-ruokakin on usein tuunattu länsimaiseen makuun – vähennetty mm. chiliä. Tätä ilmiötä ei ollut vielä 15 takaperin kun kävin Thaimaassa ensi kertaa. Helpointa on jos tutustuu henkilökohtaisesti keittäjään ja pyytää tekemään ruoasta sellaista mitä söisivät itsekin. Länsimaista ruokaa en thaimaassa suosittele kenellekään, se ei ole thaimaassa hyvää ja usein epähygieenistä juuri puutteellisesta kylmäketjusta johtuen.
|
Panang-curry - kanaa, pähkinöitä, kookosmaitoa ja runsaasti chiliä. Tämä on ehkäpä suosikkini. |
|
Maissijauhossa friterattuja rapuja |
|
Tuoreita tiikerirapuja jäämurskassa |
|
Grillattu kalmari |
Kuten aikaisemmin olen jo todennut, niin thai-ruoka valmistetaan
lähes poikkeuksetta tuoreista raaka-aineista. Ravintoloissa annosta joutuu
usein hieman odottamaan, koska kaikki tehdään aina alusta alkaen. Syynä tähän
on kylmäsäilytystilojen puute. Tuoreet vihannekset ja yrtit käytetään heti ja
tuore kala säilötään jäämurskaan. Teknisesti thai-ruoan valmistaminen on hyvin
yksinkertaista ja ruoka on nopea valmistaa. Ei juuri tunneta pitkiä
haudutusaikoja, kastikkeiden kokoon keittämistä, suurustamista jne. tässä
mielessä ollaan mahdollisimman kaukana ranskalaisesta keittiöstä. Annokset
saapuvat pöytään siinä järjestyksessä kuin ne valmistuvat.
Tuoreus, yksinkertaisuus, raikkaus ja eksoottiset mausteet ovat
thai-ruoan salaisuus. Tulinen chili, valkosipuli, sitruunaruoho, inkivääri,
korianteri, thai-basilika ja kookos maistuvat lähes kaikessa.
|
Tyypillinen katukeittö - grillattua kalaa,kanaa ja maissintähkiä. |
Katukeittiöitä on thaimaassa kaikkialla. Katukeittiöt ovat skoottereilla kulkevia yhden/kahden hengen ”snagareita”, joista saa varsin herkullista ruokaa halvalla. Montaa kertaa on tullut todettua, että katukeittiöiden antimet hakkaavat varsinaiset ravintolat. Haittapuolena toki on, että ruoka joudutaan syömään seisten kadulla, mutta kannattaa silti ehdottomasti kokeilla.
|
Kalmarit grillissä |
Kommentit
Lähetä kommentti